Drecun otkriva: Postoje novi dokazi za zločine Haradinaja za koje mu nije suđeno

0

Predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv premijera u ostavci privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja za zločine za koje mu se nije sudilo. Drecun je za “Politiku” izjavio i da su srpske vlasti našle način da razgovaraju sa tužiocem u Hagu, iako je to dio pravosuđa nepriznatog Kosova.

– Komunikacija sa njima je ostvarena jer je naš interes da se dođe do pravde i da se procesuiraju odgovorni bez obzira na to što je taj sud formiran u Prištini. Mi smo uspostavili mehanizam da izbjegnemo bilo kakva tumačenja da preko saradnje sa tužilaštvom priznajemo samoproglašeno Kosovo – kazao je Drecun.

On dodaje da će postupak u slučaju trgovine organima pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti težak, ali da radna grupa kojom rukovodi intenzivno radi kako bi se tužilaštvu dostavio što čvršću dokazni materijal.

– Postoje aktuelni svjedoci i činjenice o kojima se ne može sada govoriti. Kod Karle del Ponte izgovor zbog čega ranije nije pokrenut postupak za slučaj “žuta kuća” bio je taj što nisu nađena tijela ubijenih. Međutim, u Hagu se Srbima sudilo i za zločine kada nije bilo tijela, tako da to ne bi trebalo da bude prepreka – kaže Drecun za “Politiku”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.