Drecun: Nikakav mehanizam EU, ni nekih evropskih birokrata neće moći da natjera Beograd da prihvati priznanje lažne države Kosovo

0

Predsjednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da nikakav mehanizam ni Evropske unije, ni nekih evropskih birokrata, neće moći da natjera Beograd da prihvati priznanje lažne države Kosovo.

On je to rekao za Tanjug povodom tvrdnji Tobi Vogela iz Savjeta za politiku demokratizacije za albanske medije da je izbor Estonke Kaje Kalas pozitivan za Prištinu i da će biti mnogo oštrija prema Beogradu „u smislu politike i atmosfere“ od visokog komesara EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Prema Drecunovim riječima, ako treba zauzeti čvršći stav da bi se postigao napredak u dijalogu – to treba da se radi prema Prištini.

„Svako ko bude pokušao da zloupotrebi dijalog i francusko-njemački predlog sporazuma, da od Beograda izboksuje priznanje, da li de facto ili de jure priznanje lažne države Kosovo, taj je u velikoj zabludi. Nikakav mehanizam ni Evropske unije, ni nekih evropskih birokrata neće moći da natjera Beograd da prihvati priznanje lažne države Kosovo“, naglasio je Drecun.

Kako je rekao, Beograd treba da ima velike rezerve prema premijerki Estonije Kaji Kalas, predloženoj da na funkciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost naslijedi Žozepa Borelja, kao i da je glavni problem što Kalas dolazi iz zemlje koja je priznala lažnu državu Kosovo.

Drecun je rekao i da je Vogelova izjava stereotip Zapada koji sugeriše da je Beograd taj koji onemogućava postizanje napretka u dijalogu, a ne Priština.

Za konstataciju Vogela da su glavne kritike da su Borelj i Lajčak iz država EU koje nisu priznale KiM i da zato nisu u potpunosti zastupali ni stavove EU, Drecun kaže da je mnogo jači prigovor što sada na mjesto Borelja dolazi osoba iz zemlje koja je priznala lažnu državu Kosovo i koja se lično zalaže za to da Kosovo stekne status međunarodno priznate države u punom smislu te reči.

Kako je dodao, za Beograd je važno da osoba koja dođe nakon Borelja na tu funkciju ima objektivan, konstruktivan pristup dijalogu i da nema subjektivan stav ni prema Beogradu ni prema Prištini.

Drecun je istakao da je važno da se novi visoki predstavnik zalaže da bude realizovano ono što je postignuto pod pokroviteljstvom EU još 2013. godine.

„Sve drugo je nerealna politika i neće dovesti do rezultata“, naveo je Drecun.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.