Drecun: Nema rješenja Kosmeta bez Srbije

0

Nema rešenja za Kosmet bez Srbije i ako neko misli da eventualnim proglašenjem ujedinjenja Kosova i Albanije, stvaranjem te “velike Albanije“ može da riješi kosmetski problem, taj je u zabludi, ocijenio je predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

„To niti bi bilo mirno, niti bi bilo održivo rešenje, niti bi bilo rešenje koje bi stabilizovalo region. Sasvim suprotno od svega toga„, rekao je Drecun za RTS.

On je naveo da provokacije nisu samo na teritoriji KiM, već je osvanuo grafit tzv. OVK na zgradi konzulata Srbije u Beču, Albanci su slavili u Tuzima kod Podgorice.

„Znate, to je rezultat ponašanja recimo Edija Rame koji šalje te velikoalbanske poruke. Kakvu smo poruku imali u Tuzima, u Crnoj Gori? Jeste imali zastavu terorističke OVK? Kakva je to poruka? Da li tako može da se ugrozi, kao što je rekao Iivica Dačić, teritorijalni intergritet ne samo Srbije, već i Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke? upitao je Drecun.

Prema njegovim rečima, sada je pitanje i ponašanje vodećih zapadnih zemalja, naročito SAD.

„Stalno pozivaju da se nastavi dijalog, opominju Prištinu, ništa konkretno se ne dešava, a pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker poziva Beograd i Prištinu da odstrane barijere u pregovorima i omoguće da dijalog krene napred, naveo je on.

„Pa ne znam što bi pozivao i Beograd i Prištinu da uklone barijeru. Barijere postavlja Priština. To je veoma jasno. Skinite te takse za koje i SAD i Evropska unija kažu da su neprihvatljive i da su suprotne postignutom sporazumu. Dakle oni treba da ukinu, ne postavljamo mi barijere, mi samo tražimo da se prekine sa postavljanjem barijera da bismo mogli da nastavimo razgovor“, rekao je Drecun.

Ja zato smatram, kazao je Drecun, da bi Vašington zaista morao da nam pojasni svoje stav.

„Čini se kao da se radi o tome da postoje pojedinci u ovoj administraciji Donalda Trampa koji imaju drugačije viđenje od predsjednika Trampa, od njegovog savetnika Boltona, kojim putem da se ide u rešavanju kosmetskog problema. Neki se izgleda zalažu za to da nastave sa pritiskom na Srbiju da bi nas natjerali u nekom trenutku da priznamo Kosovo*“, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.