Drecun: Kfor dužan da spriječi ulazak kosovske vojske na sjever

0

Međunarodna zajednica i Kfor dužni su da spriječe eventualni ulazak kosovskih snaga bezbjednosti na sjever Kosova, izjavio je danas predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i istakao da bi Beograd intervenisao na sjeveru samo u slučaju da Albanci napadnu Srbe, a Kfor ih ne zaštiti.

Nakon izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da bi takozvana vojska Kosova mogla da uđe na sjever KiM i odgovora srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da je Vojska Srbije u stanju da očuva mir, Drecun kaže da srpski zvaničnici preventivno poručuju da će, ako dodje do masovnog nasilja nad srpskim narodom na skeveru, a Kfor to ne zaustavi, Beograd morati da reaguje.

– Poruke naših zvaničnika su preventivnog karaktera i upozoravaju Albance, međunarodnu zajednicu, NATO, UN, da prevashodno Kfor mora da spreči takav razvoj događaja. To im je mandat, ali i dio dogovora iz Brisela – kaže Drecun.

On navodi da Srbija traži da se izvrši politički pritisak na strane centara moći koji imaju uticaj na Albance – Vašington, Brisel, Berlin, London.

– Tek ako bi neko probao da interveniše, da dođe na administrativnu liniju i ugrozi opstanak srpskog naroda na severu KiM, onda bi Srbija bila prinuđena da reaguje, ako Kfor ne odradi svoj mandat. Srbija neće gledati nasilje nad Srbima, to se desilo 2004. godine, nismo intervenisali, ovog puta smo u drugačijoj situaciji, ali se nadamo da do toga neće doći – kaže Drecun.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.