Drecun: Građani Srbije da se izjasne o eventualnom konačnom rješenju za KiM

0

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ističe da Srbija ne želi da prihvati varijantu u kojoj će biti stavljena u situaciju svršenog čina i smatra da o konačnom rješenju za KiM treba da se izjasne građani Srbije.

Milovan Drecun navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio šta bi mogao da bude predlog Zapada za rješavanje kosovskog problema.

– Predsjednik Vučić je objasnio šta bi mogao da bude predlog Zapada za rješavanje kosovskog problema. Rekao je da bi osnova mogla da bude Ahtisarijev plan, koji je odbačen, a na čijim osnovama je formirana takozvana nezavisna država Kosovo. Na taj plan bi bile dodate garancije da će Srbija ući u EU i poseban status srpskom narodu – rekao je on za Tanjug.

Drecun ukazuje da bi to značilo da Kosovo ostaje u aktuelnim administrativnim linijama, i da se suštinski ništa ne bi promijenilo, te da je to nešto što bi moglo da se očekuje kao predlog zapada.

Pitanje je, ističe, kako će se odvijati razgovore ako dođe do nastavka dijaloga i šta će sve biti na stolu.

– Srbija ne želi da prihvati varijantu u kojoj će biti stavljena u situaciju svršenog čina – priznajte samoproglašenu državu i nešto ćete dobiti kao obećanje – podvukao je Drecun.

Drecun ukazuje da ne vidi šta bi značile čvrste garancije za članstvo EU.

– Valjda se podrazumijeva da su garancije za članstvo ako ispunimo uslove, otvorimo i zatvorimo poglavlja. Ne znam kakve bi druge garancije mogle postojati. Što se tiče garancija za srpski narod vidimo i da se i ovaj položaj koji je definisam u ustavu Kosova ne poštuje i da su Srbi građani drugog reda – rekao je Drecun.

Istakao je da, ako se razgovori završe na takav način, očekivanja svih su da treba pitati građane Srbije da se izjasne o eventualnom konačnom rješenju za KiM.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.