Drecun: Da pokažemo da smo naučili lekcije iz prošlosti

0

Predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je svima jasno da ne možemo da vratimo stanje od prije 1999. godine, ali da ako nešto ne učinimo imaćemo uskoro zastavu Velike Albanije u blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku.

Govoreći o nedavnom samitu u Berlinu, Drecun je rekao da su njemačka kancelarka Amgela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron željeli da pokažu da mogu da efikasnije rade od evropske administracije.

“Makron i Merkel su doživjeli neprijatno iznenađenje jer nisu očekivali takvo ponašanje Albanaca koji očigledno imaju podršku nekih drugih. Jedini rezultat ovog samita je najava novog sastanka u julu. Ipak, sve ovakve inicijative su pomoć u procesu”, rekao je Drecun.

Predsjednik Vučić je govorio o ideji razgraničenja u smislu ponovnog otvaranja pitanja statusa u trenutku kada je i iz SAD stigao signal da i oni razmišljaju o tome.

“Ideja o razgraničenju, posebno za sponzore nezavisnosti Kosova, je završena jer oni smatraju da Kosovo treba da nastavi da funkcioniše kao nezavisna država. U SAD su, ipak, smatrali da treba da se razgovara o tome da ta država bude drugačije modelirana, posebno pojedini djelovi gdje Srbi čine kompaktnu cjelinu kao što je sjeverno Kosovo, kosovsko pomoravlje i Štrpce”, objašnjava Drecun.

Mnogi su to shvatili kao povlačenje linija što je brutalnom reakcijom minirano od dijela i domaće javnosti, ali i međunarodnom planu, prije svega Njemaca.

“Politikanstvo pojedinih stranaka i njihovih lidera nanosi štetu Srbiji. Oko svega možemo da se nadgornjavamo jer to i jeste način da se zadobije pažnja ili povjerenje birača, ali oko ključnog nacionalnog pitanja morali bi da pokažemo više razuma i da pokažemo da smo naučili lekcije iz prošlosti”, ističe Drecun.

Drecun smatra da je svima jasno da ne možemo da vratimo stanje od prije 1999. godine.

“Nije više u pitanju da li mi nešto njima dajemo, oni su uz pomoć NATO-a već dobili doo naše teritorije i vjerovanje da će se nešto u toj meri promeniti na međunarodnom planu je naivno ali je u toku proces koji napreduje i ako nešto sada ne učinimo imaćemo uskoro zastavu Velike Albanije na administrativnoj liniji u blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku”, naglašava Drecun.

Albanci hoće cjelokupnu teritoriju Kosova i Metohije, smatra Drecun i kaže da moramo da iskoristimo ponudu SAD jer ona neće biti dugo na stolu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.