DPS: Sjednica Odbora 4. decembra neće biti vanredna

DPS: Sjednica Odbora 4. decembra neće biti vanredna

Demokratska partija socijalista saopštila je da je spremna da do 18. decembra usvoje sva rješenja koja će odraziti preporuku međunarodne zajednice.

“Nijesmo sigurni da opozicija želi da poštuje Odluku o radu Odbora i da želi da se fokusira na preporuke međunarodne zajednice. Zvuči paradoksalno, ali je situacija upravo takva – vlast pokušava da spriječi opozicionu destrukciju izbornog sistema.

Zadovoljni smo, iz parlamentarne većine, sa progresom u saradnji sa Demokratama u pododborima i očekivali nadali se dogovoru ali izgleda kada treba javnost upoznati sa napretkom dogovora, tada se opozicija, nezrelo ali i nevješto trudi da opstruira proces”, saopšteno je iz DPS-a.

Dodaju da im je najčudnije u svemu to što sada opozicija predlaže novi pristup izbornom zakonodavstvu.

“I to upravo tada kada smo uspjeli dogovoriti dio obaveza iz Odluke o ciljevima i radu Odbora za izbornu reformu. Novi pristup nije u skladu sa sistemom ali ni sa Odlukom koju smo dosta dugo usaglašavali. Skupštinska većina postaje jedini branilac plana koji su dogovorili vlast i opozicija.

Od Odluke, koja je dobila podršku međunarodne zajednice, a koja se bazira prevashodno na implementaciju svih preporuka posmatračkih misija ODIHR-a u Crnoj Gori, ne smatramo da treba odustati. Ne samo što nema vremena za novi pristup, već je on krajnje, pravno i sistemski, neodrživ i nesolidan”, navode u toj partiji.

Podsjećaju da je predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović već najavio Sekretarijatu redovnu sjednicu za 4. decembar i dodaju da ona neće biti vanrednog karaktera, te da sve teme koje predloži opozcija, mogu biti uvrštene u dnevni red.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *