DPS neće da razmatra posledice NATO bombardovanja

0

Zahvaljujući poslanicima Demokratske partije socijalista i njihovim koalicionim partnerima koji su danas u Skupštini Crne Gore glasali protiv, na dnevnom redu sjednice nije se našao predlog odluke o obrazovanju Odbora za ispitivanje posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana Crne Gore, koji je predložen od strane nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića.

„Ovo je treći put da pokušavam da u ime kolega iz posebnog kluba poslanika, gde smo nas petoro potpisali ovaj akt, ovaj predlog koji je 25. aprila tekuće godine uvršćen u proceduru, dakle puna tri mjeseca, on uglada svjetlost dana i u plenumu. U međuvremenu je završena sjednica Odbora koji je iskazao svoj stav o ovom pitanju“, rekao je Damjanović.

On je dodao da su poslanici svjedoci, da predlozi nekih drugih odluka o formiranju nekih privremenih odbora brzopotezno, odnosno leteći, dolaze u Skupštinu na stolove i glasaju se.

„Računam da, čisto, zbog jednom ravnomjernog tretmana svih poslanika ovdje, da nije lijepo da se petorici kolega odbija nešto o čemu bi ovdje trebalo da se raspravi, bez prejudiciranja stava, da li o tome treba da se izjasni pozitivno ili negativno. Lijepo je bilo da se ovdje ispričamo cijeli dan koliki je štetni uticaj konzumacije duvanskih proizvoda u Crnoj Gori, koliki si troškovi liječenja bolesti koje su izazvane od komnzumacije duvana. Onda bi bilo ljepše bilo i da nakon 20 godina od bombardovanja Crne Gore, agresije NATO pakta, da saznamo da li je ovaj vrtoglavi porast bolesti kancera kod mladih i kod starijih ljudi, između ostalog, je i dijelom posledica bombardovanja osiromašenim uranijom. Parlament nema volje da se bavi svojom osnovnom funkcijom nadzora i kontrole i da nešto što je proceduralno čisto urađeno stavi na dnevni red. To je odnos koji jedan dio kolega ima prema drugom dijeli kolega i odnos tuz. dijaloga u ovom parlamentu“, zaključio je Damjanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.