DPS komedija: Ivan Vuković pravi svoj NKT za borbu protiv korone!

2

Ljekari Nebojša Kavarić i Novica Vujošević dobiće naknadu za rad u Komisiji za zaštitu i unapređenje zdravlja na teritoriji Glavnog grada, dok su se Vesna Miranović i Slađana Vujačić odrekle takve naknade.

To su “Vijestima” kazali juče iz PG biroa, u odgovorima na pitanja u vezi sa najavom gradonačelnika Ivana Vukovića da će na formirati “posebno stručno tijelo” za praćenje epidemije.

“Ljekari koji čine sastav novoformirane Komisije imaju zadatak da prate implementaciju i poštovanje mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravlje, da prate epidemiološku situaciju u sistemu Glavnog grada koji broji nekoliko hiljada ljudi, rad organa i službi koji daju doprinos u kontroli poštovanja mjera građana, upućuju sugestije svima koji mogu uticati na stanje javnog zdravlja, tj. da sprovode sve mjere i radnje u cilju unapređenja epidemiološkog stanja… Naknadu za rad će dobiti koordinator dr Nebojša Kavarić, epidemiolog dr Novica Vujošević, dok su se dr Vesna Miranović i dr Slađana Vujačić odrekle naknade za rad”, piše u odgovoru “Vijestima” na pitanje o prirodi angažmana članova najavljene komisije.

Dodaje se i da je zadatak komisije da “sarađuje i pomaže u radu Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje”, da taj tim “kontinuirano radi na sprovođenju mjera i radnji u cilju zaštite stanovništva”.

“Ali i ublažavanja posljedica izazvanih epidemiološkom situacijom”, navode iz Glavnog grada, dodajući da opštinski timovi nisu sastavljeni isključivo od ljekara.

“A epidemiološka situacija u državi, broj oboljelih opominje da je neophodno preduzeti sve neophodne mjere da se zaštiti javno zdravlje. Glavni grad, kao i mnoge druge lokalne samouprave je u više navrata istakao da smatramo da komunikacija Vlade, Ministarstva zdravlja i lokalnih samouprava nije na zadovoljavajućem nivou”, kazali su “Vijestima”.

Kavarić je do skoro bio direktor podgoričkog Doma zdravlja, Vujošević je epidemiolog u penziji, Miranović je bila pomoćnica bivšeg ministra Kenana Hrapovića i članica nekadašnjeg Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), a Vujačić zamjenica gradonačelnika.

Komentarišući najavu Vukovića da će formirati komisiju, državni sekretar u resoru zdravlja Borko Bajić rekao je juče na konferenciji MZ i IJZ da ne vidi razlog zašto bi se formiralo neko paralelno tijelo.

“Dobrodošao je svaki predlog da se ojačaju postojeći mehanizmi, a ne da se duplira i slabi uticaj”, rekao je on.

Janko Odović iz Ministarstva finansija kazao je da je neophodno da lokalna i centralna vlast sarađuju i zajedno obezbijede poštovanje mjera.

Iz kabineta Vukovića rekli su da su polovinom decembra uputili dopis Vladi i ukazali na “potrebu koordinirane saradnje”.

“Na navedeni dopis nikada nijesmo dobili odgovor. Odgovor je izostao i na nekoliko dopisa koji se uslijedili nakon ovog”, kazali su iz PG biroa.

Podsjetili su da nadzor nad sprovođenjem propisa za suzbijanje epidemije koronavirusa vrše inspektori Uprave za inspekcijske organe, odnosno Komunalna inspekcija Glavnog grada, a da komunalni policajci djeluju preventivno.

(Vijesti)

2 Comments
  1. lorena komentariše

    E ti ces nas spasiti..

  2. Milica komentariše

    Hahahhaha ti ces sigurno pobijediti koronu !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.