Dostupan novi lijek za karcinom dojke

0

“Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila revidiranu Listu ljekova. Revizijom je uključeno 11 generičkih ljekova za koje već postoji paralela na Listi ljekova, šest novih ljekova  koji se do sada nijesu nalazili na Listi, a proširene su indikacije za dva lijeka”, saopštili su nam iz Ministarstva zdravlja.

Kako su istakli proširenjem indikacija omogućiće se liječenje pacijentkinja oboljelih od trostruko negativnog karcinoma dojke, koje do sada nisu imale odgovarajućih terapijskih opcija, kao i liječenje pacijenata koji su oboljeli od karcinoma pluća.

Dodali su i da novi ljekovi, koji se do sada nijesu nalazili na Listi ljekova, koristiće se i u terapiji bolesti gastrointestinalog trakta, sniženog rasta kod djece i redovnu imunizaciju stanovništva.

“Nova Lista ljekova donesena je u skladu sa novom odlukom Ministarstva zdravlja o češćim revizijama medikamenata što doprinosi većoj inkluzivnosti i aktuelnosti terapije. Cilj donošenja Liste ljekova je stvaranje uslova da se zdravstvena zaštita odvija na što efikasniji i racionalniji način, uz obezbjeđivanje savremenih, bezbjednih, kvalitetnih i efikasnih ljekova na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.