Dosije Filipa Koraća: Preuzeo poslove Luke Bojovića, sarađuje sa “škaljarskim klanom”, u ratu sa “kavčanima”

Dosije Filipa Koraća: Preuzeo poslove Luke Bojovića, sarađuje sa “škaljarskim klanom”, u ratu sa “kavčanima”

MUP Srbije raspisao je Interpolovu potjernicu za Filipom Koraćem (39), bliskim saradnikom Luke Bojovića. On se tereti za izvršenje najtežih krivičnih djela.

Korać je blizak prijatelj Luke Bojovića, prema pisanju medija, od Bojovićevog hapšenja preuzeo je rukovođenje njegovom grupom. Prošle godine priveden je na granici Bosne i Srbije zbog ubistva, ali je oslobođen svake sumnje. Dovođen je u vezu s brojnim krivičnim djelima, ali nikada nije hapšen niti osuđen.

Dosije Filip Korać

Naime, posije hapšenja Luke Bojovića u Valensiji, u februaru 2012. Korać je preuzeo Beograd, Srbiju, a zatim i Crnu Goru, gdje je glavni Bojovićev saradnik bio sada pokojni Luka Đurović iz Bara.

Od Đurovićeve pogibije, Korać se najviše oslanja na škaljarski klan, čiji je vođa Kotoranin Jovica Vukotić.

Preuzimanjem liderske pozicije naslijedio je i rat koji je Luka Bojović 2009. započeo sa crnogorskim porodicama Radonjić i Šaranović i u kojem je na obje strane ubijeno desetak osoba. Kada su u Beogradu ubijeni Lukin brat Nikola, a zatim i bliski saradnik Rade Rakonjac, Korać je pobjegao iz Srbije vjerujući da je on sledeća meta.

Dugo je bio u Zapadnoj Evropi, gde je viđan u društvu saradnika biznismena Ćazima Osmanija. Za srpsku policiju, najvažniji podatak bio je da je pod zaštitom čuvao Ivana Adrovca, člana “Pinka Pantera“, čije se ime vezuje za atentat na Milana Beka. Adrovac je u Švajcarskoj uhapšen u martu, kada se Korać vratio u Srbiju.

Zabranjen mu ulazak u Crnu Goru

Iako se Korać početkom ljeta 2016. godine našao na spisku osoba kojima je crnogorska policija zabranila ulazak u zemlju iz bezbjednosnih razloga, on je uspio da ode do jadranskog primorja.

– Tu se i sreo sa vođom škaljarskog klana, koji je već duže vrijeme u ozbiljnom ratu sa rivalskim kavačkim klanom – kaže izvor.

Korać je 2017. godine većinu vremena provodio u Holandiji, gdje se sklonio nakon eskalacije sukoba “škaljarskog klana” koji je predvodio sa suparničkom ekipom iz Crne Gore.

Prvi čovjek MUP-a Srbije Nebojša Stefanović je rekao tokom policijske akcije zadržano 150 lica koje se dovode u vezu sa nekim od najtežih krivični djela u Srbiji. Kazao je da će se Srbija obračunati i sa “škaljarcima” i “kavčanima.

“Tokom ove akcije država je podigla crvenu interpolovu potjernicu za Filipom Koraćem zbog sumnje da je izvršio i učestvovao u organizaciji nekih od najtežih krivičnih djela”, rekao je Stefanović.

On je dodao da država neće stati u progonu onih koji se bave najtežim krivičnim delima i trgovinom narkoticima.

“Poseban udarac ćemo imati na one koji se bave krivičnim delima u vezi sa nasilje i ubistvima”, rekao je ministar.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *