Dom za stare Grabovac: Pozitivan 31 korisnik i troje zaposlenih

0

Koronavirus je potvrđen kod 31 korisnika i troje zaposlenih Doma za stare u Risnu, saopštili su danas iz Instituta za javno zdravlje, ističući da je epidemiološko istraživanje infekcije u toj ustanovi započeto nakon što je jedna od zaposlenih osoba prijavila da ima kovid.

Kako navode u Institutu, brzim antigenskim testom infekcija je odmah potvrđena kod 13 od 26 testiranih korisnika.

“Juče je epidemiološka služba Doma zdravlja Kotor obavila PCR testiranje još 51 korisnika i 28 zaposlenih u Domu za stare “Grabovac”. Na osnovu rezultata koji su za sada dostupni, na koronavirus ukupno je pozitivan 31 korisnik i troje zaposlenih”, preciziraju u IJZ.

Kako je Institutu za javno zdravlje potvrđeno iz Doma za stare, svi korisnici koji su inficirani koronavirusom su trenutno dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nalaze se u izolaciji.

“S obzirom na to da su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, očekuje se da neće doći do razvoja komplikacija i teže kliničke slike što je upravo i jedan od glavnih ciljeva vakcinacije”, naglašavaju u toj ustanovi.

Dodaju da trenutna epidemiolška situacija u Domu dodatno naglašava značaj dvije stvari:

a) pravilnog i strogog pridržavanja opštih mjera prevencije nakon sprovedene vakcinacije, s obzirom na to da se optimalna zaštita vakcinisanih osoba koje nijesu bolovale od COVID-19 obezbjeđuje tek nakon primljene dvije doze vakcine i

b) pravovremene i kompletne vakcinacije svih kategorija stanovnika.

“S tim u vezi, molimo građane kojima predstoji vakcinacija da sa dodatnom pažnjom poštuju opšte preventivne mjere, kako se ne bi izložili virusu u danima pred ili neposredno nakon vakcinacije što može značajno uticati na učinkovitost ovog procesa. Institut za javno zdravlje nastavlja da intenzivno prati epidemiološku situaciju u pomenutoj ustanovi i pružiće svu neophodnu podršku i pomoć iz domena našeg rada i zakonskih nadležnosti”, poručuju iz IJZ.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.