Mladen Mikijelj

Dolaze na naplatu i brodovi: Milionske rate ponovo plaća država

0

Vlada Crne Gore moraće u julu da iz budžeta plati rate Barske i Crnogorske plovidbe, potvrdili su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP).

Ratu Barske plovidbe od 1,828 miliona dolara sigurno će platiti iz budžeta u cijelom iznosu, dok trenutno ne znaju koliko će tačno morati da izdvoje iz budžeta za ratu Crnogorske plovidbe od 2,44 miliona dolara.

– U ovom momentu se ne može sa sigurnošću reći sa koliko sredstava će Crnogorska plovidba a.d. Kotor moći da učestvuje u otplati julske rate prema Eksim banci. Svakako, u periodu koji je pred nama imaćemo jasniju sliku i precizan podatak koliko će država morati da izdvoji za julsku ratu kredita Crnogorske plovibe a.d., koja dospijeva 21. jula 2024. godine i iznosi 2.441.683 dolara – kazali su nam iz MSP-a, na čijem je čelu Filip Radulović.

Istakli su da je prilično nestabilna situacija kretanja vozarina na pomorskom tržištu i da su od menadžmenta Crnogorske plovidbe obaviješteni da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći sa koliko sredstava će to privredno društvo moći da učestvuje u otplati julske rate prema Eksim banci.

– Sa druge strane, kako smo informisani od strane menadžmenta Barske plovidbe a.d. iz Bara, to privredno društvo neće imati novca za plaćanje julske rate kredita prema Eksim banci. Naime, sva raspoloživa novčana sredstva moraju biti usmjerena na redovan petogodišnji remont brodova „Bar“ i „Budva“, koji je neodložan, kako bi brodovi ovog društva mogli da produže sertifikate, odnosno klasu. Rata kredita Barske plovidbe a.d., koja takođe dospijeva 21. jula 2024. godine, iznosi 1.828.160 dolara – saopštili su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Loša komunikacija među ministarstvima

Vlada je u januaru platila ratu Crnogorske plovidbe, što je, kako su nam tada kazali iz AZK-a, bilo nezakonito, jer od njih niko nije tražio mišljenje.

MSP, na pitanje hoće li tražiti mišljenje od AZK prije nego što uplate novac za kredite državnih preduzeća, odgovorilo je sledeće:

– Imajući u vidu da će, ukoliko to bude neophodno, uplata julskih rata kredita biti izvršena iz državnog budžeta, a ne sredstvima sa računa Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ne posjedujemo informaciju da li će, eventualno, Ministarstvo finansija (MF), kao predlagač materijala koji se dostavlja Vladi, tražiti mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije prije uplate novca za rate prema kineskoj Eksim banci – odgovorili su iz MSP-a.

Dodali su da je Barskoj plovidbi potrebno 2,2 miliona evra za redovni petogodišnji remont oba broda, te da sva raspoloživa sredstva akumuliraju i preusmjeravaju za plaćanje troškova brodogradilišta u kojem će remont biti vršen. Podsjetili su da je Barska plovidba u januaru platila ratu od 1,8 miliona. Ratu Crnogorske plovidbe od 2,5 miliona dolara u januaru je platila država.

Vlada je godinama unazad pomagala otplatu kredita Crnogorske i Barske plovidbe. Mnogo više novca je platila za rate Crnogorske plovidbe, oko 39 miliona, u odnosu na Barsku plovidbu, za čije rate je platila oko šest miliona evra. S obzirom da je Agencija za zaštitu konkurencije 2022. godine donijela rješenje da je pomoć koju je država do tada davala nezakonita i da oba preduzeća moraju da vrate novac državi, pitali smo MSP da li su ove dvije kompanije vratile novac državi i, ako jesu, u kojem iznosu.

– Prije donošenja rješenja Agencije za zaštitu konkurencije, Crnogorska plovidba a.d. je u državni budžet do sada vratila 851.027 evra. Budući da su u 2022. godini imali ugovorene znatno veće najamnine, Barska plovidba a.d. je tokom 2022. godine, pored plaćanja redovnih rata kredita u januaru i julu 2022. godine, u državni budžet uplatila ukupno 3.238.350 evra, na ime januarske i julske rate iz 2021. godine koje je Ministarstvo finansija uplatilo kineskoj Eksim banci – precizirali su iz MSP-a.

 

(Dan)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.