“Dojče vele”: Cipras gubi u sudaru sa crkvom

0

Grčka vlada hoće da se odvoji od crkve i skine 9.000 sveštenika sa platnog spiska, ali raskidanje tih veza u najreligioznijoj zemlji u Evropi moglo bi da skupo košta ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa, navodi “Dojče vele” (“DW”).

Tokom teške finansijske krize u mediteranskoj zemlji premijer Cipras je spriječio pogoršavanje odnosa sa crkvom, jer su milioni Grka tražili podršku i utjehu kod najmoćnije institucije u zemlji, navodi “DW”, dodajući da Cipras sada, konačno, želi “razvod”. Međutim, navodi “DW”, Cipras želi udio u bogatstvu crkve, a istovremeno ne želi da to bude prljav “razvod”.

U nastojanju da pronađe prijateljsko rešenje, Cipras je sastavio plan od 15 tačaka kojim se otvara put za besprekorno odvajanje crkve i države u jednoj od najteokratskijih članica EU. Prema tom planu, sveštenstvo od 9.000 ljudi bi bilo otpušteno. Oni bi bili uklonjeni sa državnog platnog spiska, a oduzele bi im se velike privilegije i penzije – koje bi umjesto države trebalo da plaća bogata Grčka pravoslavna crkva, navodi “DW”.

Grčka će na ovaj način moći da se proglasi i “religiozno neutralnom”, a predstavnici pravoslavlja će morati da odustanu od toga da se nazivaju propovjednicima nacionalne vjere. Zauzvrat, država bi odbacila sve zahtjeve na ogromne parcele i imovinu koje Crkva odavno smatra svojim, a uslijedio bi ogroman zajednički razvojni projekat koji bi obje strane nadzirale, a profit dijelile pola-pola, navodi “DW”.

Ove sedmice, na hitno sazvanom sastanku najvišeg tijela u crkvi, 72 od 82 vladika stali su uz sveštenstvo, odbijajući da ga skinu sa platnog spiska države.

– Hajde da razjasnimo stvari. Vlada ima pravo da reguliše sve što se tiče državnog budžeta. Dakle, ako se Crkva ne pridržava našeg predloga o sveštenstvu, onda će vlada preuzeti na sebe da to učini – rekao je portparol vlade Dimitris Canakopulos nakon sastanka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.