Dogovoren sastanak: Bajden obavijestio Erdogana da će priznati genocid nad Jermenima?

0

Predsjednici SAD i Turske, Džozef Bajden i Redžep Tajip Erdogan, dogovorili su u petak u svom prvom telefonskom razgovoru sastanak na marginama NATO samita u junu.

Ovo je prva zvanična komunikacija dvojice lidera, tri mjeseca nakon stupanja na dužnost novog američkog predsjednika.

Izvor upoznat sa razgovorom rekao je za Rojters da je Bajden prenio Erdoganu da namjerava da prizna masakr nad Jermenima u Otomanskom carstvu 1915. godine kao genocid, što je odluka koja bi mogla da pogorša već zategnute odnose dvije članice NATO.

Ipak, ova informacija ne pominje se ni u saopštenju Bijele kuće ni kabineta turskog predsjednika.

Bijela kuća je navela da je Bajden izrazio interesovanje za konstruktivne bilateralne odnose sa proširenim oblastima saradnje i uz efikasno upravljanje nesuglasicama.

Iz kabineta turskog predsjednika rečeno je da su se dvojica lidera saglasili oko strateškog karaktera bilateralnih odnosa i važnosti zajedničkog rada u izgradnji veće saradnje po pitanjima od obostranog interesa”.

 Bajden u Britaniji i Belgiji u junu

Američki predsjednik Džo Bajden otputovaće u Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgiju u junu na svoje prvo prekookeansko putovanje od stupanja na dužnost, saopštila je Bijela kuća.

– Cilj ovih posjeta je da se naglasi posvećenost američkog predsjednika ponovnom učvršćivanju naših saveza, revitalizaciji transatlantskih odnosa i radu u bliskoj saradnji sa našim saveznicima – rekla je sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki, prenosi Rojters.

Putovanje je najavljeno kada je Bajden okončao globalni klimatski samit čiji su domaćin bile SAD i koji je označio obnovljeni američki angažman u klimatskim pitanjima.

Bajden će prisustvovati samitu G7 u Cornvallu, u Velikoj Britaniji od 11. do 13. juna, gdje će imati bilateralne sastanke sa liderima G7, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona, saopštila je Bijela kuća.

Odatle će otputovati u Brisel na samit NATO-a 14. juna.

– Predsjednik Bajden će potvrditi posvećenost Sjedinjenih Država NATO-u, transatlantskoj bezbjednosti i kolektivnoj odbrani – rekla je Psaki.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.