Dodik: Zašto Sarajevu smeta obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Srpskoj

1

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne vidi nijedan razlog da Tužilaštvo BiH formira predmet povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, osim povređenosti u Sarajevu.

„Zašto ne može neko to da organizuje, šta je u pitanju? Povređenost ovih tamo? Pa i mi ne možemo da gledamo razne mudžahedine koji prave razne svoje svetkovine, pa šta“, rekao je Dodik novinarima, prenijela je RTRS.

Dodik smatra da svaki slobodan neometan skup treba da se održi i da on ne može da vrijeđa i da bude usmjeren protiv ljudi druge vjere.

„Tako su formirali predmet i za onu famoznu priču o ikoni koju više niko ne priča. Iskoristili su priliku dok sam bio u bolnici zbog kovida i nisam mogao da objašnjavam ni šta se desilo ni kako se desilo, oni su formirali predmet i na dan kada sam išao da saslušanje ili trebalo da dam izjavu svi su krivili mene, a kad sam došao u Tužilaštvo, piše da sam svjedok“, rekao je Dodik.

On je naveo da o tome niko više ne govori, nijedan medij.

„Dosta su se izlagali o tome, spekulisali, tako i oko ovoga“, zaključio je Dodik.

Tužilaštvo BiH saopštilo je u petak da je formiralo predmet u slučaju obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca, po prijavi Udruženja Žene-žrtve rata, koje su je podnijele zbog „veličanja ratnih zločina“.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, u znak sjećanja na taj datum 1993. godine kada su kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno, navodi se na sajtu opštine Višegrad.

Taj datum uvršten je u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, navode na sajtu opštine i dodaju da će biti služen parastos i položeno cvijeće kod spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan.

1 Comment
  1. E viva komentariše

    Konjino,prvo nije to bio za vas odbranbeni rat,nego ste vi bili agresori, tako je nastala genocidna republika sumska
    .a bogati, nabavljas li jos onih kradenih ikona iz Ukraine…we fukaro ona provincijska,

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.