Dodik: Srpska će insistirati na svakom slovu Dejtonskog sporazuma

0

Republika Srpska će i dalje insistirati na slovu Dejtonskog sporazuma i odredbama svoga Ustava i na taj način se oduprijeti eventualnim dodatnim pritiscima nove američke administracije, Visokog predstavnika u BiH i bošnjačkih subjekata, poručio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

„Ništa ovde ne može da uradi Amerika, sem radikalno, niti bilo ko drugi osim nas. Naša svijest o tome da smo mi odlučujući faktor i da ovde imamo životne mandate, a ne političke mandate, svakako je odlučujuća stvar za naše ponašanje“, rekao je Dodik u obraćanju učesnicima okruglog stola, održanog u Beogradu, na temu „Republika Srpska pred novim izazovima“.

Skup je organizovan u okviru manifestacije obilježavanja 28. februara — Dana donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje kako Republika Srpska može da odgovori na izazove kao što su najava novih pritisaka iz SAD i od visokog predstavnika Valentina Incka, kao i to što Bošnjaci Srbe nazivaju fašistima, Dodik je u video-obraćanju rekao da sve zavisi Republike Srpske.

„Mnogi u BiH sa nestrpljenjem čekaju dolazak nekog novog visokog predstavnika, ali Republika Srpska smatra da on više nije potreban u BiH i da je njegova misija trebalo davno da bude ukinuta“, naglasio je Dodik. On je napomenuo da je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa kandidatom Njemačke za novog visokog predstavnikau BiH Kristijanom Šmitom jasno naglasio da ono što je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma može da bude predmet razgovora i dogovora, a sve izvan toga ne može.

Dodik je podsjetio na odluke visokih predstavnika u prošlosti i naveo da Srpska pokušava da nađe adekvatan pristup da u zemljama iz kojih su ti visoki predstavnici dolazili tuži te bivše diplomate za kršenje međunarodnog prava i podvaljivanje rješenja koja nisu zasnovana na međunarodnom pravu.

„Dolazak visokog predstavnika ja ne vidim kao što mnogi ovde gledaju. Ovo će biti prilika, što sam rekao i Šmitu, da, ako hoće, može rehabilitovati ulogu visokog predstavnika i da se vrati u svoj mandat predviđen Aneksom 10, a ne da se ponaša kao slon u staklenoj bašti“, kazao je Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.