Dodik: Odvojićemo se od BiH ako pokrenu akciju promjene imena RS

0

Ako inicijativa Stranke demokratske akcije za promjenu imena Republike Srpske dođe u Ustavni sud, RS će raspisati referendum za odvajanje od BiH, poručio je predsjedavajući Predsjedništva te zemlje Milorad Dodik.

Milorad Dodik je, gostujući u emisiji Upitnik, podsjetio da su i stranke vlasti i stranke opozicije u Republici Srpskoj ranije rekle da će RS preduzeti mjere za utvrđivanje svog statusa, ako inicijativa SDA dođe u Ustavni sud BiH.

“Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, mi ćemo preduzeti mjere, sprovesti referendum i odvojiti se od BiH”, poručio je Dodik gostujući na RTS.

Biće u tom slučaju napada sa Zapada, ukazuje srpski član predsjedništva, ali navodi da ima prijatelja RS koji bi to podržali.

“Ima najmanje deset zemalja koje bi podržale naš status nezavisnosti”, kaže Dodik.

Ističe da to nije akcija nego reakcija, jer je dosta zloupotreba Ustavnog suda, koji je i ranije rješavao slučajeve preglasavanjem.

Visoki predstavnik je intervenisao u Ustav Republike Srpske sa oko 30 amandmana, koje ne odgovoraju suštini tog ustava, podsjetio je Dodik, i ocijenio da visoki predstavnik nije ukinuo RS i nije izgradio BiH.

Govoreći o mogućnosti revizije Dejtonskog sporazuma, Dodik kaže da za to postoji mehanizam i da je taj dokument dao mogućnost da tri naroda i dva entiteta u BiH mogu da naprave bilo koji drugi aranžman.

“Ono što mi tražimo je da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma”, poručuje Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.