Dodik: Ministarka spoljnih poslova BiH obmanula njemačkog kolegu

0

Izjava ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Bisere Turković, da u BiH postoji konsenzus o budućnosti Kancelarije visokog predstavnika, njen je lični ili partijski, a nikako državni stav, poručio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i istakao da bi to trebalo da zna i šef njemačke diplomatije Hajko Mas.

„Uz puno uvažavanje ministra inostranih poslova Hajka Masa i države Njemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR-a“, rekao je Dodik.

On je to izjavio za Srnu upitan da prokomentariše sastanak Turkovićeve sa Masom na kojem je rekla da postoji potreba za visokim predstavnikom u BiH.

Dodik je ukazao da dva od tri konstitutivna naroda ne žele da ta institucija nastavi sa funkcionisanjem i da su za ostanak protektorata samo Bošnjaci koji za proteklih 26 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Srbima i Hrvatima oslanjajući se upravo na OHR, koji je praktično svih ovih godina bio njihov advokat.

Istakao je da to protivljenje nema nikakve veze sa ličnošću Kristijana Šmita, kojeg Njemačka vidi na tom mjestu, i koji sigurno ima ogroman politički potencijal.

„Mi jednostavno smatramo da nam ne treba visoki predstavnik, koji je godinama kočničar napretka u BiH. A ako jedna od pet strana potpisnica Aneksa 10 ne traži njegov dolazak, onda on nije ni moguć na legalan način“, istakao je Dodik, prenijela je RTRS.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.