Dodik: Incko je monstrum, pokazao je da mrzi Srbe

0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik je na okruglom stolu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) nazvao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka „monstrumom“, optuživši ga da sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Na početku govora, Dodik je rekao da se Dejtonski sporazum „sprovodi, a ne tumači“, te Incko nema pravo na „svoje tumačenje“ Dejtonskog sporazuma i da sprovodi odluke na osnovu toga.

Dodao je da funkciju visokog predstavnika u BiH nije formirao „nikakav Savjet za sprovođenje mira, već da je OHR utvrđen Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma“.

Po njegovim riječima, u Dejtonskom sporazumu je navedeno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda što je i omogućilo da se završi rat i uspostavi mir.

„BiH je složena državna zajednica i značajno se oslanjala na ono što su SAD radile. Tada su SAD jasno rekle ‘samo ono što je izričito dato BiH pripada njoj i sve ostalo pripada entitetima’. Vjerujem da je Incko to pročitao, ali on nije ovlašćen da tumači Ustav i neovlašćeno se uplitao i u to, i u mnoga druga pitanja u BiH“, kazao je Dodik.

Zatim je prozvao sve dosadašnje visoke predstavnike u BiH, ocijenivši da su „stranci koji pokušavaju nametnuti svoje odluke i stvoriti BiH“.

Pomenuo je i pokojnog Pedija Ešdauna, bvišeg visokog predstavnika u BiH, koga je nazvao „neobjektivnim i kriminalnim“.

„On je na sve načine pokušao uništiti Dejtonski sporazum, što je i potvrdio u knjizi kada je rekao da mu je namjera bila stvoriti novu BiH. Nigdje ne postoji u Dejtonskom sporazumu da postoji Savjet za sprovođenje mira koji je navodno dao visokom predstavniku ovlašćenja da donosi i nameće zakone“, rekao je Dodik – prenio je sarajvski portal Klix.ba.

„Taj stranac“, kako Dodik naziva visoke predstavnike u BiH, pojavio se na osnovu mandata Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

„Mojoj Republici Srpskoj (RS), Federaciji BiH i proizvoljnoj Republici BiH, visoki predstavnik je dužan da podnese izvještaj, što nikad nije uradio“, naveo je on.

Kazao je da su Srbija, Hrvatska, RS i dio Fedracije BiH saglasne da terba da se ukine institucija OHR-a u BiH.

Još je rekao da je Incko postavljen na tu poziciju da promoviše interese Bošnjaka, „pogotovo onih iz Sarajeva koji ga za to tapšu po ramenu“.

„On je pokazao da mrzi Srbe. Incko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana, a ne svih ljudi u BiH“, rekao je Dodik.

Kritikovao je i Ustavni sud BiH, navodeći da u njemu dva Bošnjaka i tri stranca uvijek preglasavaju Srbe i Hrvate, te donose i kreiraju odluke.

Komentarisao je i pitanje državne imovine u BiH, podsjetivši da je Incko u nekoliko navrata naveo da RS i Srbija ne mogu sklapati ugovore bez pristnka BiH, i da ti ugoori ne smiju ugrožavati njene interese, navodeći da nigdje u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH.

„BiH nema imovinu, Incko mora sprovoditi odluke, a ne da krši Ustav. To je čovjek koji sprečava razvoj države. Srpski narod je prihvatio Dejtonski sporazum vjerujući u korektnost međunarodne zajednice. Medjutim, moj srpski narod je mali, i nikada nije vodio osvajačke ratove, već nametnute i ova dva posljednja su bila takva“, rekao je Dodik.

Postavio je i pitanje zbog čega se Kosovu daje pravo na državu, a za RS se to pravo negira.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je ocijenio i da Incko nema nikakvu podršku na lokalnom nivou.

„Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu! On je stranac koji će uništiti BiH! On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH!“, naglasio je Dodik.

Optužio je Incka da pokušava da spriječi izgradnju hidroelektrana na Drini i aerodroma kod Trebinja, što su zajednički projekti RS sa Srbijom.

„Nijednu njegovu odluku nećemo službeno objaviti, ni poštovati u RS. Ako Incko nastavi sprovoditi odluke, razmotriću početak integracije RS s matičnom zemljom Srbijom“, kazao je Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.