Dodik ekskluzivno za Borbu: Đukanović oživljava projekat Pavelića, želi da silom države izbriše srpsko ime i SPC iz Crne Gore!

5

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je Milu Đukanoviću da su Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori postojali prije njega i raznih drugih koji pokušavaju na silu da da izbrišu srpsko ime iz Crne Gore.

U ekskluzivnom razgovoru za portal Borba, Dodik kaže da treba reći da ideja o novoj crkvi u Crnoj Gori i nije nova, niti je to ni ekskluziva ni umotvorina Mila Đukanovića, niti dokaz njegovog političkog talenta.

“To je rehabilitacija loših projekata iz prošlosti koje možemo vidjeti i kod Anta Pavelića i mnogih drugih koji su htjeli da na ovaj način kao Đukanović što sada radi, razjedine srpski narod. To je pokušaj da se srpskom narodu metne neka nova crkva, rekao je Dodik.

Đukanoviću, dodaje on, nije trebao konflikt sa Srpskom pravoslavnom crkvom i on je tu napravio veliku grešku.

“Srpski narod je kroz istoriju imao mnoge neprijatelje koji su gazili njegovu istoriju, nacionalna, ljudska pa i vjerska prava. Kao što je rekao danas srpski patrijarh Irinej, čak ni za vrijeme Otomanske imperije nije se pokušala razgraditi Srpska pravoslavna crkva, kao što to sada pokušava Đukanović. Osnovni pojam politike koji sprovodi Đukanović je upravo to, pokušaj razgradnje Srpske pravoslavne crkve. Sada slobodno mogu reći da ovo što radi, to ne radi neformalna grupa, već je to državna politika Crne Gore. Ako predsjednik Crne Gore najavi to kao cilj onda je jasno da je u pitanju sprovođenje državne politike. Zato je sada naša obaveza, svih nas koji smo predstavnici srpskog naroda, da dokažemo pogubnost te politike, i da svi zajedno, jedinstveno, stanemo u odbrani srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, navodi Dodik.

Od resursa srpskog naroda hoće da pravi državnu Crkvu

Naglašava da se ovdje radi o opasnoj namjeri Mila Đukanovića da od resursa srpskoga naroda, odnosno Crkve gradi neku novu svoju priču, novu Crkvu.

”Zato on hoće da oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve i da na njoj pravi neku svoju novu državnu pravoslavnu crkvu. Nismo još konkretno vidjeli kako je on to zamislio. Stojim na pozicijama podrške srpskom narodu, svim vjerskim institucijama, a posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenoj pravičnoj borbi za svoja prava i sve ono što je kroz vjekove naša crkva sama iznijela. Ne samo na prostoru Crne Gore, nego i šire. Danas srpski narod ima svako pravo, kulturno, političko, vjersko i etičko da bude ujedinjen. Crna Gora pokušava da upotrijebi snagu države da bi se obračunala sa srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom. To je neprihvatljivo, rekao je Dodik.

Dodaje da mu ne pada napamet da osporava pravo Crne Gore na nezavisnost i svoju državnost.

”Ali svaki njihov udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod smatram kao udar na cijeli srpski narod. Neka svi znaju da će srpski narod ma gdje god bio biti zaštićen od cjelokupnog svog naroda, bez obzira gdje se nalazi. Ovo je vrijeme da se Srbi objedine i da zajedničkim snagama zaštite svoja kulturna i vjerska osjećanja. Vlast kod Srba sada funkcioniše jedinstveno i to se pokazalo kao dobar recept za sve ove udare i pritiske koji se vrše nad srpskim narodom. Zato treba odbaciti sve srednjevjekovne oblike diktatura i pokušaj prekrajanja naroda odnosno nacije kao i promjena njihovog indetiteta, jasan je Dodik.

Misli i da je bilo pametnije da je Crna Gora gradila saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Naša crkva u Crnoj Gori nikada nije osporila državnost Crne Gore. Zato sada graditi neprijatelje u srpskom narodu AinSrpskoj pravoslavnoj crkvi djeluje kao jedini izlaz crnogorskoj vlasti za očuvanje koncepta koji nema realnu podršku u samom narodu, poručuje on.

Srpska crkva je stekla sve tako što je vjerujući narod davao priloge i biće teško dokazati crnogorskim vlastima da su oni nešto kao država uložili.

“U Crnoj Gori se radi na otimačini srpske imovine i to mora prestati. Naša je legitimno pravo je da objedinimo naše kulturne, vjerske i nacionalne ciljeve. Neću nikada da podržim nekoga ko ugnjetava srpski narod kao to što čini Crna Gora, odnosno vlast. Đukanović već duže vrijeme pokazuje antisrpski pristup i mislim da mu je to loš pristup. On je izabrao Hrvate, Albance i druge za svoje saradnike i to je njegovo legitimno pravo. Ali su Srbi važan dio istorije na crnogorskim prostorima, kaže Dodik.

Prihvatiti priznanje lažne države Kosovo, prihvatiti da pošalje svoje predstavnike na proslavu Oluje, po njegovom mišljenju je prst u oko srpskom narodu i to ne mora da se objašnjava, “ja vjerujem ni samom Đukanoviću”.

U Srebrenici nije bio genocid, neka Đukanović prigovara samom sebi, a ne nama

“Njegova ranija najava da će u Srebrenici prisustvovati kako on kaže obilježavanju genocidu je još jedna stvar gdje smo dijametralno suprotni. Mi mislimo da nije bio genocid u Srebrenici i to je podvala i Đukanović učestvuje u dodatnoj podvali. Ako ima kome šta da prigovori tih godina onda bi mogao da prigovori samom sebi on je bio dio tog koncepta koji sada negira. Očigledno da ima potrebu da pere svoju prošlost preko srpskih leđa. Zato pokušava da bude eksponiran u borbi protiv srpskog naroda u Crnoj Gori, zaključuje Dodik.

 

 

 

 

5 Comments
 1. Munja komentariše

  Hahaha, a ove bletnovine braćo mila.. U Srebrenici kaže nike bio genocid.. Ma nije, kada to kažu srbi, mora im ye vjerovati..

  7
  1
 2. Kafanski filozof komentariše

  Bravo Dodik!.
  Samo uz Srbe, nikad protiv Srba!.
  Svi koji su bili protiv nestali su sa svetske pozornice!!!.

  3
  6
 3. Boka komentariše

  Ajde mile u tri lepe
  Odakle tebe mile pamet
  Pa ti si budala na kvadrat

  4
  3
 4. Traktorist komentariše

  E sad će đetići da najebu, zamjerili ste se svetskoj sili ahaha

  3
  1
 5. Kafanski filozof komentariše

  Tacno tako!. Sve srpske izdajice treba ganjati i nikako sa njima saradjivati dok se ne istrebe!. A Milu , Srbina pogotovo, on je jedan od najgorih izdajnika srpstva, gledano kroz celu istoriju!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.