Dodik: Bosna i Hercegovina je tamnica, Srbija je sinonim za slobodu

Dodik: Bosna i Hercegovina je tamnica, Srbija je sinonim za slobodu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska dočekala ponosno 27. rođendan, uz činjenicu da postoji duže nego neki drugi državni oblici koji su bili na Balkanu.

– To govori o nekoliko važnih stvari, a prva je da je ovo narodna Republika. Da je narod nije htio, ona se ne bi održala – rekao je Dodik u emisiji novosadskog Centra za društvenu stabilnost.

On je naveo da neke velesile imaju ogromnu moć, ali da je narod u Srpskoj pokazao svoj karakter, da hoće Republiku Srpsku i svoju slobodu, a neće tutorstvo.

– Sinonim za našu slobodu je Republika Srpska i Srbija, a nikakva BiH. BiH je za ovaj narod ovdje još u vrijeme Austrougarske i Otomanske imperije, a i dan danas sinonim za tamnicu, neuspijeh, tutorstvo – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da su Sjedinjene Države moćne i da imaju svoje ozbiljne interese, ali da bi jedini interes Srba ovde trebalo da bude da se sklone izvan glavnog udara američkih geostrateških interesa.

– Mi smo samo imali nesreću što smo se našli na udaru adminstracije Bila Klintona jer je on htio da pravi karijeru, pa je, sada znamo, Amerika stala na stranu muslimana i Hrvata u toku rata – rekao je Dodik.

Navodeći da je od prvog dana označen kao “loš momak” koji pravi probleme, Dodik je rekao da on nikada nije pravio probleme Americi i da se ne miješa u njihova geostrateška pitanja na Bliskom istoku ili bilo gdje u svijetu.

– Ali, ja imam pravo da govorim, nemam pravo da ćutim i da se povučem, pa taman ispred mene stajala moćna Amerika i njen ljudi – rekao je Dodik, podsjetivši da se sukobljavao sa američkim diplomatama koji su htjeli da nametnu zajedničku policiju.

Dodik je u emisiji novosadskog Centra za društvenu stabilnost rekao da vjeruje i očekuje da će predsjednik SAD Donald Tramp zbog unutrašnjih ekonomskih uspjeha ponoviti mandat i da će uspjeti da rasprsne “vašingtonsku močvaru”.

Smatra da je ključno da se u Srbiji i kod svih Srba postigne opštedruštveni konsenzus o Kosovu i Metohiji i okupi pregovarački kapacitet oko predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Konsenzus mora da bude izgrađen, i da to bude konsenzus i crkve i vlasti i opozicije, pa čak i Srba iz okruženja – rekao je Dodik.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *