Dodik: BiH je u zastoju jer kvazipolitička elita nema snage da nosi procese

0

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je BiH u zastoju jer ne postoji bazični dogovor tri naroda i jer je napravljena kvazipolitička elita koja nema snage da nosi procese.

– Ne želim ništa loše da kažem, ali mi smo ovde silom međunarodnog ugovora zgurani. Rečeno je, evo ovakva je sad Bosna, dejtonskim napravljena, e, sad, vi se tu borite za svoja prava. Mi nikada nismo uspeli, ni posle Dejtona, da napravimo bazični dogovor tri naroda. Zato mislim da je međunarodni faktor ostao predugo – rekao je Dodik za “Glas Amerike”.

On navodi da je međunarodni faktor najviše bio potreban da bi napravio kvalitetne političke elite koje su mogle da nose procese.

– Ovdje je napravljena kvazipolitička elita koja nema snage da nisi proces i zato smo u zastoju – naglašava Dodik.

Navodeći da je ova BiH još koncipirana na Ustavu u kojem piše tri konstitutivna naroda, Dodik pita da li Željko Komšić, koji je izabran za hrvatskog člana Presedništva BiH, ima legitimitet te konstitutivnosti i kako dogovarati u tom pogledu neke stvari, kako ići dalje?

– Meni je Komšić u nekim stvarima simpatičan i lijepo zvuči, sa stanovišta vaših vrednosti, da je on predstavnik neke građanske priče, ali Hrvati su mi pokazali da je on izabran isključivo na mestima gde masovno žive Bošnjaci. I što je još jedan apsurd, ja to nisam ni primetio, da je Komšić dobio više glasova nego Džaferović – kaže Dodik. On ističe da odatle proizilazi kako doći do poverenja kad Hrvati nemaju poverenja u Komšića i tu njihovu priču, prenosi Srpskainfo.

– Ne želim da neko pogrešno razume, ali, evo, pogledajte, ja dolazim u Predsedništvo kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda, to je tako definisano Ustavom, nosim u sebi ogromnu podršku koju imam – naglašava Dodik.

On kaže da su Bošnjaci morali da zbog budućnosti ove zemlje pokažu više odnosa prema Hrvatima u političkom smislu, kao i senzibilnost sa Srbima, da sednu i nađu zajednički jezik.

– Mislim da su Bošnjaci u tome grešili. Naravno da su oni najveći i najstradalniji narod, i ostali narodi su stradali, ali su morali da zbog istorijske budućnosti ove zemlje pokažu više odnosa prema Hrvatima i senzibilnost sa Srbima – smatra Dodik. On dodaje da je istorija ovde ključna kao i poverenje.

– Mislim da jednako kao što mi Srbi moramo da, ili svi zajedno pokušamo da damo odgovor na to koji su razlozi, uslovi, da mi tu budemo, u toj BiH. I Bošnjaci i Hrvati moraju da daju te neke slične, bazične odgovore – navodi Dodik.

Govoreći o evropskom putu BiH i nedavnoj poseti Briselu članova Predsedništva BiH, Dodik navodi da su od najviših evropskih zvaničnika dobili uveravanje da razumeju da je BiH u problemu, ali da čekaju da se urade neke stvari u BiH, da bi oni mogli da ispune svoju formu, jer ne mogu bjanko ništa da učine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.