Dobrotvorna akcija: Mesijeve kopačke prodate za 143.000 evra

0

Poznata aukcijska kuća “Christie's” prodala je kopačke napadača Barselone Lionela Mesija za nevjerovatnih 143.000 evra.

Kopačke koje je argentinski nogometaš Lionel Mesi nosio kada je postigao rekordni 644. gol za Barselonu našle su se na aukciji s ciljem prikupljanja sredstava za dobrotvorne svrhe.

Mesi je muzeju “Museu Nacional d'Art de Catalunya” donirao kopačke u kojima je postigao 644. pogodak za Barsu, što je rekord u postignutim golovima za jedan klub, a muzej ih je odlučio prodati na aukciji, te sredstva donirati Univerzitetskoj bolnici Val Hebron u Barseloni.

Mesi je 644. gol postigao protiv Real Valadolida u 65. minuti utakmice odigrane 22. decembra 2020. godine, a time je nadmašio Pelea koji je postigao 643 gola za Santos.

Na taj način srušen je svjetski rekord kada je u pitanju cijena kopački, koji je prethodno držao Paul Pogba čije kopačke su na aukciji u Parizu 2019. godine prodane za 37.000 evra.

Radi se o kopačkama Adidas Nemeziz Mesi 19.1 koje je potpisao fudbaler, a na njima je ispisano ime njegove supruge Antonele Rocuzo i datumi rođenja njegovih sinova Tiaga, Matea i Kire.

Uz kopačke se dobija i certifikat autentičnosti, a iako se pretpostavljalo da će biti prodate po cijeni između 60.000 i 80.000 evra, ovom cifrom svakako su nadmašena očekivanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.