Do poslednjeg trenutka borićemo se da Kosovo ne postane član Interpola

Do poslednjeg trenutka borićemo se da Kosovo ne postane član Interpola

Delegacija Republike Srbije, koju ću predvoditi na Generalnoj skupštini Interpola u Čileu, boriće se do poslednjeg trenutka da takozvano Kosovo ne postane članica ove profesionalne policijske organizacije. Ovako je Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije, prokomentarisao za Sputnjik vest da je Čile, domaćin godišnje Skupštine Interpola, u poslednji čas odobrio učešće delegacije Prištine na ovom skupu koji se održava od 15. do 18. oktobra.

– Borbom protiv članstva takozvanog Kosova Srbija štiti ne samo svoje interese, već i međunarodno pravo i integritet Interpola. Ne postoji nijedan pravni, politički ili policijski argument koji bi opravdao eventualno članstvo takozvanog Kosova. Naprotiv, takva odluka bi proizvela niz štetnih posledica i predstavljala bi opasan presedan – rekao nam je ministar policije.

Ministar precizira da bi članstvom nepriznatog Kosova u Interpolu bilo prekršeno međunarodno pravo, zatim Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i pravila samog Interpola, koja jasno definišu da samo članice UN i posmatrači u UN mogu biti članovi ove policijske organizacije.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *