Do maja Srbija dobija američki medikament koji leči koronu

0

Američki lijek protiv korone koji stiže u Srbiju i od koga se očekuje da spase živote najrizičnijih pacijenata, proizvodi kompanija “Eli Lili” pod nazivom “bamlanivimab”.

Predsjednik Vučić potvrdio je da bi američki medikament protiv kovida, ne navodeći njegov naziv, u Srbiju trebalo da bude isporučen u aprilu ili maju. Otkrio je, ipak, da je država za oko 2.000 doza izdvojila čak 40 miliona dinara.

Ovaj lijek je, inače, jedan od najskupljih i najnovijih u liječenju kovida, a za svoje građane naručila ga je i Njemačka.

Inovativni medikament je, naveliko, nakon oporavka od kovida, hvalio bivši američki predsjednik Donald Tramp. Njemu je glavu spasao upravo ovakav lijek, baziran na antitijelima, samo drugog proizvođača – kompanije “Regeneron” – REGN-CoV-2.

Medikamenti oba proizvođača su bazirani na antitijelima, “bamlanivimab” na jednoj vrsti, a “Regeneronov” na kombinaciji dvije vrste antitijela (kasirivimab i imdevimab). Nakon ekspresnog oporavka od infekcije koronom, Tramp se javno založio za njihovu što bržu registraciju i nabavku velikih količina za građane SAD. Njemu je ovaj lijek, tada još u eksperimentalnoj fazi, spriječio teži tok bolesti i pomogao da brzo izbaci virus iz organizma.

Ova dva lijeka djeluju slično kao vakcine, jer razvijaju antitijela koja se kače za “pipke” virusa i blokiraju njihovo prodiranje u ćelije ljudskog organizma. “Bamlanivimab” je namijenjen najrizičnijim pacijentima, ali ne kada bolest toliko odmakne da stignu u najteže faze, kada su u bolnici i na terapiji kiseonikom. Daje se čim se potvrdi kovid 19, a ljekar ustanovi da bi pacijent, zbog pridruženih bolesti, mogao da razvije teški oblik infekcije. Na primjer, ako neko već ima ozbiljne hronične bolesti srca, pluća, bubrega ili ako je reč o onkološkom pacijentu. Najefikasniji je u prvih deset dana od zaražavanja.

Ljekari u Srbiji još nemaju dovoljno informacija o ovoj inovativnoj terapiji, jer nisu imali priliku da je primjenjuju u kliničkim uslovima. Ipak, pojedini kažu da je “čista ekskluziva” što nabavljamo ovaj lijek, jer je u odnosu na ostale, kako tvrde – bez premca! U krugovima farmakologa se nadaju da će Srbija uskoro da nabavi i “Regeneronov” medikament.

Nije jednostavno govoriti o efikasnosti nekog lijeka, jer su nam dosadašnja iskustva pokazala da se djeletvornost u slučaju liječenja kovida brzo mijenja, međutim, “bamlanivimab” se pokazao vrlo stabilno i mnogo nade polažemo u njega – kaže farmakolog u jednom kliničko-bolničkom centru u Beogradu.

Prof. dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, objašnjava da se “bamlanivimab” još intenzivno ispituje kroz kliničke studije u pogledu efikasnosti i bezbjednosti kod pacijenata sa kovidom.

– Farmaceutska kompanija koja ga proizvodi ima dugu tradiciju. Tako da se “bamlanivimab” u nekim zemljama koristi i van kliničkih studija za vanbolničke pacijente sa lakim do umjerenim tegobama uzrokovanih virusom korona. To znači da su nadležne agencije tih zemalja to dozvolile – kaže prof. Janković. – Ali, to ne podrazumijeva da ga ljekari rutinski propisuju svim pacijentima, već samo kod onih sa visokim rizikom od pogoršanja bolesti ili hospitalizacije.

MAĐARSKA ODOBRILA PRIMJENU

Prva država EU koja je odobrila primjenu “bamlanivimaba” je Mađarska, u koju je već stigla prva isporuka ovog lijeka. I Njemačka će svojim građanima obezbijediti ovu terapiju. Tamošnja vlada naručila je 200.000 doza dva inovativna lijeka, a cijena po pacijentu je 2.000 evra – ukupno 400 miliona evra. Čeka se da njihova agencija za ljekove da zeleno svijetlo. Ovi ljekovi su u SAD registrovani jesenas po hitnom postupku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.