DNR: Operacija ukrajinskih snaga bezbjednosti u Donbasu – genocid

0

Kada je Kijev proglasio početak vojne operacije u Donbasu 2014. godine time je legalizovao svoje zločine u tom regionu, kaže predsjednik Narodnog saveta samoproglašene Donjecke Narodne Republike Vladimir Bidjovka povodom sedmogodišnjice pokretanja operacije. Prema njegovim riječima, operacija ukrajinskih snaga bezbjednosti je genocid.

Podsjetimo, Savet nacionalne bezbjednosti i odbrane Ukrajine je 13. aprila 2014. godine donio odluku o sprovođenju „antiterorističke operacije“ (ATO) u Donbasu uz angažovanje Oružanih snaga.  Četiri godine kasnije format operacije promjenjene je u „operaciju objedinjenih snaga“.

„Suštinski, proglašenjem tzv. ‘ATO’ legalizovani su zločini kijevske majdanske vlasti prema Donbasu“, rekao je Bidjovka.

On smatra da je Kijev, time što je krenuo tenkovima na Donbas, počinio zločin ne samo protiv stanovništva u delovima regiona koji nije pod njegovom kontrolom nego i protiv svih Ukrajinaca.

„Ma kako ukrajinske vlasti nazivale svoje operacije, suština ostaje ista. To je genocid, to je zločin koji osuđuju u čitavom svetu i koji se samo u Ukrajini predstavlja kao neka oslobodilačka operacija. Protiv koga oni ratuju kada šalju dronove sa eksplozivnim napravama na stambene objekte?“, naveo je on.

Zamenica predsjednika Javne komore DNR Jekaterina Martjanova ističe da je ova operacija bila tačka posle koje više nije bilo povratka.

„Da li su ukrajinski radikali, koji su došli na vlast u Kijevu 2014. godine, mogli da postupe drugačije? Ne, jer je ideologija, koja je pokretala ‘heroje’ Majdana predviđala uništenje svega što je povezano sa Rusijom. Upravo protiv toga se 2014. godine digao Donbas. Ukrajinske vlasti nisu čule glas ruskojezičnog stanovništva. Vođeni svojom nacionalističkom idejom oni su odlučili da upotrebe oružje protiv civila“, rekla je ona.

Pitanje rješavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, na sastancima Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. julu prošle godine. Ove mjere podrazumjevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mjere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne riješi u potpunosti.

Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

Izvor: Sputnjik

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.