DNP čestitao Draganu Koprivici Trinaestojulsku nagradu za životno djelo

0

Demokratska narodna partija čestita najveće državno priznanje, Trinaestojulsku nagradu za životno djelo, književniku i redovnom profesoru univerziteta Draganu Koprivici.

DNP ističe da je profesor Koprivica predavao ruski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću uz objavljene naučne radove, prevodio Čehova, priredio Sabrana djela Lesa Ivanovića, dva puta bio član Odbora za književnost CANU, a za stvaralački doprinos razvoju obrazovanja, nauke i kulture Pedagoški pokret Srbije dodijelio mu je ugledno priznanje „Dositejeva povelja“.

DNP naglašava i da je Koprivica, koji je bio i vrlo uspješan poslanik u Saveznoj skupštini i Skupštini Crne Gore, u našoj javnosti još prije neku deceniju prepoznat kao stvaralac neiscrpne energije i brojnih talenata, te i danas iskazuje zavidno umijeće u sferi kulture.

Po DNP-u, put profesora univerziteta, koji je i veliki pregalac u književnosti, pjesnik, aforističar, dramski pisac, TV scenarista, romansijer, putopisac i pozorišni kritičar, obogaćen je i talentima poput muzičkog, uz brojne humanitarne koncerte po Crnoj Gori, naročito one u institucijama od posebnog društvenog značaja.

“Pritom uz predan rad s dramskim amaterima u više gradova, s kojima je dosad uradio oko trideset predstava, obavljajući svoju pedagošku i edukativnu misiju. Imponuje i podatak da je Koprivica autor scenarija popularne TV serije „Oriđinali“ u devet epizoda, u režiji Živka Nikolića, emitovane na TVCG u nekolika navrata, i u Srbiji, uz nagradu „Bronzana maslina“ na Festivalu u Baru. Zahvaljujući dugogodišnjim apelima Koprivice, nakon skoro tri decenije pristupljeno je i finalizaciji desete epizode „Oriđinala“, koja je, uz dodatnu režiju Senada Šahmanovića, u formi filma „Živko Nikolić: Nedosanjani san“ premijerno prikazana prošle godine u Herceg Novom, Mojkovcu, Beogradu i još nekim gradovima, uz emitovanja i na kanalima Javnog servisa, navodi DNP.

Koprivica je autor TV scenarija i za humorističku seriju TVCG „Doktori kod Bolandže“, (2002) u režiji Slobodana Šćepanovića, a tokom 2009. snimljena je i TV drama „Kod advokata“ po tekstu Koprivice i 2011. TV drama po njegovom tekstu, „Oče, laku noć“, u režiji Gorana Bulajića. TVCG je snimila i dvije nove pozorišne predstave, autorske projekte Koprivice, u izvođenju Studentskog teatra: „Desert flower“ (2023), (već prikazan na Javnom servisu), a 29. maja ove godine snimljena je i premijera njegove nove predstave „Sekretarijat za sufinansiranje žirafa“ na velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“, koja treba da bude emitovana.

DNP ističe da je od posebnog značaja što je Koprivica dobitnik uglednih književnih priznanja u zemlji i inostranstvu: „Marko Miljanov“, „Isak Samokovlija“, Nagrada Opštine Nikšić „18. septembar“, „Risto Ratković“, Nagrada „Satiričar godine“ („Tipar“), „Dušan Kostić“, i nagrada XIX Festivala crnogorskog humora „Bijeli Pavle“.

Laureat je i nagrada od međunarodnog značaja: „Branko Ćopić“, „Radoje Domanović“, „Rade Jovanović“, „Slobodan Kostić“ i „Nadži Naman“ (Liban).

Po DNP-u, petnaest objavljenih knjiga i dvanaest uglednih domaćih i međunarodnih priznanja afirmišu opus Koprivice, a takođe i njegove predstave, igrane na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu (FDA Bijelo Polje, BRAMS Beograd, DADRAS Subotica, Međunarodni Festival festivala u Trebinju, REPASAŽ na Ubu, APOSTROF Prag, CIFET Kairo… Od značaja je istaći i da je Koprivica svojim predstavama pobjeđivao na Međunarodnom Festivalu festivala u Trebinju čak četiri puta: 2004, 2006, 2010. i 2012. godine, što dosad nikom nije pošlo za rukom.

DNP ima afirmativan stav i prema tome što je Koprivica organizovao veliki broj svojih koncerata po Crnoj Gori i šire, posebno onih humanitarnog tipa.

“Imao je brojne nastupe u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju, a na koncertu u Budvi za JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju “Biseri” prikupljeno je 2000 eura. Koprivica je bio učesnik i glavni organizator koncerta, posvećenog Zoranu Kaleziću (KIC “Budo Tomović”, april 2023.), a planira i da 1. februara 2025. godine organizuje koncert povodom 75 godina rođenja Kalezića. DNP još jednom čestita prof. Koprivici na svim njegovim višestrukim pregnućima, posebno u sferi kulture, gdje i dalje daje zapažene rezultate”, poručuje DNP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.