Đuzepe Konte: “Ako napravite ‘turističke koridore’, Italija će izaći iz EU”

0

Italijanski premijer Đuzepe Konte kritikovao je plan Evropske unije za turističku sezonu koji pretpostavlja takozvane zelene koridore između zemalja Evropske unije i zaprijetio da bi zbog ovakve strategije Italija mogla napustiti EU.

Predloženi turistički koridori omogućili bi određenim zemljama s niskom stopom zaraze covidom-19 ili stopom u značajnom padu da propuštaju posjetiocee s nekoliko odabranih odredišta sve do ponovnog otvaranja granica. Odnosno, radi se o koridorima između zemalja u skladu s njihovom epidemiološkom situacijom.

“Ne prihvatamo bilateralne sporazume unutar Evopske unije koji će stvarati povlaštene koridore za turiste”, rekao je juče Konte tokom  konferencije za novinare, prenosi CNN.

“Turizam ne može biti uslovljen bilateralnim sporazumima. To nećemo dopustiti. Ili ćemo izaći iz Europske unije”, dodao je ističući da turizam čini do 13% talijanskog BDP-a.

Konte je kazao da je predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Lejen objasnio da će ti koridori značiti “uništenje” jedinstvenog tržišta EU. Italijanski turistički sektor bi do kraja ove godine zbog pandemije koronavirusa mogao biti na gubitku od 120 milijardi eura. U nesigurnoj situaciji je do 420.000 radnih mjesta i 270.000 firmi koje se bave trgovinom i turizmom. Italijanska vlada izdvojila je pet milijardi eura poticaja za sektor turizma i kulture.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.