Đurić: Zbog Haradinaja najviše treba da brinu Albanci

1

Zbog ponašanja Ramuša Haradinaja mislim da danas imaju najviše razloga da brinu Albanci, dok su Srbi na Kosovu i Metohiji ohrabreni porukama predsjednika Aleksandra Vučića da Srbija neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje njihove bezbjednost, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

– Srbija radi i radiće sve što je u njenoj moći da sačuva mir, ali da nikome neće dozvoliti ugrožavanje bezbjednosti našeg naroda i to je ono što je od životnog značaja za naše ljude – rekao je Đurić gostujući na TV Pink.

Komentarišući pozive predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija na ujedinjenje protiv Srbije, Đurić kaže da to govori o suštinskom karakteru njihove politike.

– To govori da oni nikakvu suštinsku normalizaciju odnosa niti traže, niti žele, već žele koaliciju za sukob. Srbija želi nešto drugačije. Mislim da je jako dobro što smo mogli da čujemo i od država u regionu da one ne podržavaju ovakve ideje i nastojanja – rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije istakao je da je vlast od 2012. godine uradila više na zaštiti srpskih državnih i nacionalnih interesa na KiM nego što je urađeno od 1999. godine.

On je takođe podsjetio na 2008. godinu, kada se činilo da su najsnažnije i najveće Zapadne države “jednom zauvijek” zacementirale granice takozvanog nezavisnog Kosova, i odbile da pričaju o bilo čemu sem o prihvatanju samoproglašene kosovske nezavisnosti.

Prema njegovim riječima, sada imamo jednu paradoksalnu situaciju.

– Oni u čije vreme i oni koji se pozivaju na Ustav Srbije, a u čije vrijeme je od Srbije odvojena Crna Gora u kojoj se nalazi ništa manji broj svetinja i ništa manje značajnih svetinja. U njihovo vrijeme, naša zemlja je ostala bez izlaza na otvoreno more. U njihovo vrijeme potpisan je Solanin sporazum, kojim je jednim potpisom zbačen važeći Ustav Savezne Republike Jugoslavije. U njihovo vreme, mišljenje Međunarodnog suda pravde kojim je prihvaćeno proglašenje jednostrane nezavisnosti Kosova je bilo kao nešto što nije u suprotnosti sa zakonom. Sve to se desilo u njihovo vrijeme, uspostavljene su granice na Jarinju i Brnjaku – sve to u njihovo vrijeme. I onda su izdajnici oni, kako oni optužuju predsjednika Vučića i druge ljude, za čije vrijeme je povučeno priznanje 13 zemalja – rekao je Đurić.

1 Comment
  1. Петар komentariše

    Haradinaj radi za Srbiju, neka samo tako nastavi i biće dobro. Šiptari padaju, otićiće sa Kosmeta sami

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.