Đurić: U Vašington odlazimo spremni za konstruktivan razgovor, fokus na ekonomiji

0

Srpska strana na sastanak u Vašingtonu 4. septembra odlazi spremna za konstruktivan razgovor, i biće otvorena za razgovor o ekonomiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

– Namera domaćina da fokus stavi na ekonomiju koincidira sa našim stavom da je u čitavom regionu u cilju zajedničkog razvoja potreba slobodan protok ljudi, kapitala, robe i usluga, uklanjanje barijera i bolje ekonomsko povezivanje – rekao je on za “Večernje novosti”.

On je rekao je da je Priština spremna da gazi i sopstvene zakone i da međunarodna zajednica mora da u ime svojih vrednosti kaže poslednju reč oko ugrožavanja srpskih svetinja na KiM.

– Kao odgovoran narod mi ćemo preduzeti mere kako bismo zaštitili svoju baštinu i za predsednika Aleksandra Vučića to je prioritet – rekao je on.

Dodao je da KFOR ne bi trošio snage na obezbeđenje svetih mesta da ne postoje kredibilne procene o njihovoj ugroženosti.

– Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji nikada neće biti bilo šta drugo osim srpske. To uopšte nije tema za diskusiju – rekao je on i dodao da neodgovorni pojedinci iz Prištine uzimaju za taoce naše crkve i manastire kako bi iznudili nešto od Beograda.

Đurić je ocenio da je međunarodna zajednica u prošlosti pokazala neograničen kapacitet za gledanje kroz prste Prištini.

– Položaj naše crkve i bezbednost našeg kulturnog i duhovnog nasledja na KiM je verujem i za Brisel sa one strane dopustivog, jer, ako ništa drugo, reč je o evropskom hrišćanskom nasleđu i svetskoj kulturnoj baštini – rekao je on.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da su orahovački vinogradi “kosovska Toskana” Đurić je rekao da je Metohija bila i ostaće srpska.

– Vino iz Orahovačkog vinogorja služilo se na dvorovima Nemanjića. Car Dušan je prema predanju dao da se izgradi vinovod od Velike Hoče do Prizrena. Srbi u tom kraju i danas ljubavlju prema zemlji svojih predaka i slaveći Svetog Trifuna, proizvode najkvalitetnija vina – rekao je on i dodao da neke vinarije tamo funkcionišu uz podršku Kancelarije za KiM.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.