Đurić: Tjeraju Srbe sa Kosova hemijskim otpadom

0

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izrazio je danas podršku mještanima Goraždevca i veliku zabrinutost zbog mogućeg ugrožavanja njihovog zdravlja zbog dopremanja i skladištenja opasnog hemijskog otpada u tu malu srpsku eklavu u Metohiji.

– Ovo je poslednja u nizu akcija privremenih institucija u Prištini, ovog puta nereagovanjem, koja ugrožava fizički opstanak Srba u Pokrajini i koja pokazuje da političkim predstavnicima kosovskih Albanaca nije stalo do izgradnje povjerenja i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji – istakao je Ðurić u saopštenju za javnost.

On je naveo da od 24. maja na teritoriju sela Goraždevac, u nekadašnji pogon Kombinata kože i obuće koji je pod sumnjivim okolnostima i prištinskim propisima 2007. godine privatizovao jedan Albanac, pod policijskom pratnjom dopremljeno oko 20 buradi opasnog hemijskog materijala.

Ðurić je dodao da je, prema prikupljenim informacijama, ukupno na tu lokaciju, koja je inače prije sporne privatizacije bila na katastarskoj parceli crkvene opštine Goraždevac, planirano premještanje i uništavanje 80 buradi opasnog hemijskog otpadnog materijala.

– Današnje dopremanje i smještanje još četiri šlepera hemijskog otpada na istu lokaciju u Goraždevcu potvrđuje dosadašnje sumnje mještana da se ne radi o naivnom postupku prištinskih vlasti. Goraždevac je mala srpska enklava u Metohiji, čiji su mještani na stalnoj meti nasilnika i pljačkaša, i nagomilavanje opasnih materija baš u tom selu nije nikakva slučajnost, već perfidan dodatni pritisak na srpsko stanovništvo da se iseli, kako bi sačuvali sopstveno zdravlje i zdravlje članova porodica – naveo je Ðurić.

On je pozvao Kfor i međunarodnu zajednicu da – reaguju i urazume pojedince u Prištini, i da se opasni hemijski materijal izmjesti sa teritorije Goraždevca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.