Đurić: Srbija želi da njeni odnosi sa SAD budu temelj budućeg napretka

0

Srbija želi da njeni odnosi sa SAD budu temelj budućeg napretka, razvoja i stabilnosti, rekao je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić na virtuelnom obilježavanju Dana državosti Srbije, u organizaciji ambasade.

Đurić je podsjetio da se ovaj dan obilježava u znak sjećanja na 15. februar 1835. kada je Srbija usvojila prvi moderan, liberalan ustav, ali je podsjetio i na početak Prvog srpskog ustanka, koji je, kako je rekao, bio srpska revolucija.

Istakao je da je Srbija bila među prvim zemljama koje su odbacile feudalizam, a da je danas, 217 godina kasnije moderna i i demokratska zemlja, koja teži da bude lider u ekonomskom razvoju, demokratskim reformama i povezivanju u regionu i dijelu svijeta u kojem se nalazi.

– Teško radimo na tome da postanemo model demokratije, slobode i saradnje u regionu i svjesni smo da to ne možemo da postignemo bez snažnog partnerstva sa narodom i institucijama ove sjajne zemlje – poručio je Đurić.

Podsjetio je i da se ove godine obilježava 140. godišnjca uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

– Mi sada imamo odgovornost da ispunimo očekivanja i snove predaka, da čuvamo odnose koji su bili tako dragocjeni za razvoj i napredak našeg regiona, ali i postizanje zajedničkih ciljeva Srbije i SAD – rekao je Đurić.

Ukazao je na to da su Srbi i Amerikanci bili saveznici i partneri u oba svjetska rata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.