Đurić: Srbija uspjela da spriječi članstvo tzv. Kosova u Evropskoj asocijaciji ustavnih sudova

0

Na glasanju njihov zahtjev nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu prisutnih članova

Ustavni sud tzv. Kosova nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu za članstvo u Konferenciji evropskih ustavnih sudova, saopštio je Ustavni sud Srbije.

U Kišnjevu u Moldaviji, 22. i 23. maja održan je 19. Kongres Konferencije evropskih ustavnih sudova i sastanak Kruga predsjednika koji čine predsjednici svih evropskih ustavnih sudova, članova Konferencije, a kojem je 22. maja prisustvovalo 35 ustavnih sudova članica.

Na dnevnom redu sastanka Kruga predsjednika bio je i zahtjev Ustavnog suda tzv. Kosova za prijem u članstvo Konferencije, ali na glasanju njihov zahtjev nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu prisutnih članova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić saopštio je ranije danas da Ustavni sud tzv. Kosova nije uspio da dobije potrebnu dvotrećinsku većinu za članstvo u Evropskoj asocijaciji ustavnih sudova ukazujući da je Ustavni sud Srbije zajedno sa Vladom Srbije uspio da osujeti tu namjeru.

Đurić je kazao da je krajem prošle nedelje održano zasedanje Evropske asocijacije ustavnih sudova, na kojem je Ustavni sud tzv. Kosova pokušao da stupi u članstvo.

„Ta inicijativa je odbijena, Srbija je uspjela da spriječi članstvo tzv. Kosova. To nije nebitno, oni su pokušali da proguraju to na mala vrata, ali naši timovi su razgovarali sa ustavnim sudovima širom Evrope. Kosovo nije uspjelo da obezbjedi potrebnu dvotrećinsku većinu“, kazao je Đurić za TV Pink.

Inače, tema 19. Kongresa u Kišnjevu bila je: „Oblici i granice uzdržanosti u odlučivanju: primjeri ustavnih sudova“.

Osnov za diskusiju na Kongresu bili su odgovori ustavnih sudova na upitnik koji je ranije pripremljen i dostavljen svim ustavnim sudovima članovima. Na osnovu pristiglih odgovora, Ustavni sud Moldavije pripremio je uporednu analizu, koju je učesnicima predstavila predsjednica Ustavnog suda Republike Moldavije Domnika Manole.

Kongres je bio podeljen u tri sesije: „Interakcija između ustavnih sudova i nadnacionalnih sudova“, „Političko i pravno u okviru nadležnosti ustavnih sudova“ i „Očuvanje ustavnih principa tokom vanrednog stanja“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.