Đurić sa ambasadorom Mađarske: Raduje me predstojeće mađarsko presjedavanje Savjetu EU, bliski odnosi dva naroda najveće bogastvo

0

Šef srpske diplomatije je poručio da ga posebno raduje predstojeće mađarsko predsjedavanje Savjetu Evropske unije.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić je prilikom sastanka sa ambasadorom Mađarske Jožefom Mađarom ocjenio da su bliski odnosi srpskog i mađarskog naroda najveće bogatstvo i najbolji zalog za budućnost.

„Posebno mi je zadovoljstvo što sam mandat ministra spoljnih poslova započeo posjetom Budimpešti i želio bih da ponovim zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici koju mi je nedavno ukazao ministar Peter Sijarto“, istakao je Đurić.

Uz ocjenu izuzetne dinamike susreta zvaničnika koji se redovno odvijaju na svim nivoima, šef srpske diplomatije je naglasio da, pored međudržavnih odnosa i prijateljstva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, dva naroda povezuju i odlični međuljudski odnosi.

„Bliski odnosi naših naroda najveće su bogatstvo i najbolji zalog za budućnost, jer su upravo naši građani ti koji istorijski održavaju i neguju relacije i mimo državnih tokova“, dodao je ministar.

Kada je riječ o mađarskoj podršci evrointegracijama Srbije, Đurić je istakao da Srbija veoma cijeni činjenicu da je Mađarska jedan od glavnih zagovornika proširenja, dodajući da ga posebno raduje predstojeće mađarsko predsjedavanje Savjetu Evropske unije.

„Narod u Srbiji će, mađarskim predsjedavanjem ovim tijelom, biti u mogućnosti da perspektivu članstva u EU vidi kroz jedno prijateljsko lice“, rekao je Đurić.

Đurić i ambasador Mađarske su razgovarali i o razvoju mehanizama ekspertskih konsultacija i razmjene iskustava, što bi za Srbiju bilo od izuzetne koristi u procesu pristupanja uniji kao strateškom opredeljenju.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.