Đurić o izvještaju Stejt departmenta: Kosovo je čedo koje je razočaralo svog tvorca

0

Izvještaj američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu ukazuje da je na toj teritoriji institucionalizovano nasilje, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

– Činjenica da se čak u izvještaju Stejt departmenta govori o kontinuiranom nasilju i pritiscima na Srbe, da je registrovan trocifren broj napada na Srbe, njihovu bezbjednosti imovinu, govori o tome da je u našoj južnoj pokrajini institucionalizovano nasilje – rekao je Đurić, za današnju “Politiku”.

Prema njegovim rečima, “godine pažljivog gajenja mržnje” prema Srbima daju svoje jasne i tragične rezultate.

– Nasilje nad Srbima i napadi na ljudska prava našeg naroda na KiM toliko su eskalirali u proteklom periodu da čak ni država koja je najnaklonjenija Prištini i projektu tzv. nezavisnog Kosova pred time ne može da zatvara oči – rekao je Đurić.

Kako kaže, samoproglašeno Kosovo je “čedo koje u svakom smislu razočarava svog tvorca i roditelja”, što se nedvosmisleno vidi u izveštaju Stejt departmenta.

Stejt department je registrovao kontinuirane napade na Srbe na Kosovu i Metohiji i više od stotinu napada za samo šest mjeseci. Đurić smatra da je na Kosovu stvorena antisrpska klima u kojoj se albanske političke stranke i njihovi predstavnici takmiče u tome ko će da bude gori prema Srbima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.