Đurić: Neka SAD objasne kada je Srbija nekog provocirala

0

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je danas da se u saopštenju američkog Stejt departmenta povodom otkazivanja sastanka u Parizu o KiM neopravdano izjednačavaju Beograd i Priština, koja čini sve da bi spriječila dijalog.

U sinoćnjem saopštenju Stejt departmenta navodi se da “Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbjegnu provokacije i vrate se pregovorima” i izražava spremnost SAD da pomognu objema stranama.

– Saopštenje Stejt departmenta vjerovatno je kompjuterski generisano ili se odnosi na drugi dio svijeta. Volio bih da dobijem objašnjenje gdje i kada je Srbija provocirala nekoga ili uvodila barijere bilo kome – izjavio je Đurić za Tanjug.

On je dodao da je poznato da SAD podržavaju nezavisnost AP Kosova i Metohije, ali je istakao da “to nije opravdanje za izjednačavanje Beograda s Prištinom koje je uvela anticivilizacijske takse, blokirala dijalog, 2.252 dana blokira ZSO i čestim nasilnim akcijama destabilizuje situaciju na terenu”.

Đurić je ocijenio da upravo zbog ovakvih izjava “Ramuš Haradinaj traži da SAD budu jedini posrednik, a minira skupove poput samita u Parizu”.

– Poštujemo svačiji stav, ali za ulogu u rješavanju problema potreban je izbalansirani, a ne navijački pristup. Ako ovako misle da natjeraju Prištinu da ukine takse, nastavi dijalog i poijnaša se odgovorno, bolje da odmah odustanu, prije nego što još štete bude pričinjeno – istakao je direktor Kancelarije za KiM.

– “Đura će ti oprostiti što te je tukao” je samo filmska sentenca, iz legendarnog srpskog filma, ali se ne može primijeniti na razgovor sa Srbijom – zaključio je Đurić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.