Đurić: Da li će Kurti ili Murti da formira vlast svejedno, svi su separatisti

Đurić: Da li će Kurti ili Murti da formira vlast svejedno, svi su separatisti

Albanci sa Kosova i Metohije nisu složni kao što su nekada bili, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ističe da za Srbe nije bitno ko će formirati vladu, već da su okupljeni oko “monolitnog bloka Srpske liste”.

Đurić je za televiziju Pink rekao da se ne raduje “što su se oni međusobno zakrvili”, pošto se, navodi, ta vrsta konflikta na ovaj ili onaj način uvijek prelije na Srbe na KiM.

“Ali to da li će Kurti ili Murti da formira vladu na kraju svi su separatisti. Ono što je nama važno jeste da imamo Srbe okupljene oko jednog monolitnog bloka koji ne može niko da dijeli”, dodao je on, naglašavajući da je Srpska lista osvojila 10 od 10 mandata rezervisanih za Srbe.

Đurić kaže da je činjenica da Albanci nisu složni kao što su bili nekada i da su se strahovito promijenili kao društvo i dodaje da to potvrđuju i brojke: 2001. godine je na KiM rođeno 60.000 beba, 2014. godine 32.000, a 2018. godine 22.000.

Govoreći o napadu na Slavka Simića, potpredsjednika skupštine Kosova i člana Predsedništva SL, Đurić je rekao da je to napad na viđenog Srbina ispred porodične kuće, koji je prethodno bio zastrašivan, ali i da su takvi incidenti nažalost svakodnevica za Srbe na KiM.

“Slavko Simić je prije napada snažno govorio o tome moraju da se zaustave progoni Srba i kako nije prihvatljivo da se vrše pritisci na Srpsku listu, ali čuo sam se sa njim i složili smo se da ovo ne sme da nas omete u onome što je naš posao, a to je da budemo sa narodom na KiM i rješavamo njihove probleme”, rekao je Đurić.

On je podsjetio i da je ovih dana dvogodišnjica još uvijek nerazjašnjenog ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP i rekao da nas takvi događaji uvijek opomenu koliko je opasno biti srpski predstavnik i zastupati srpske interese u uslovima u kojima nema bezbjednosti i odgovornosti za zločine.

“Stranci deklarativno to osude, pa čak i Priština, ali nikad nema epiloga”, naglasio je Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *