Đurić: Albanski političari pokušavaju da zauzmu opštine na sjeveru Kosova

0

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić poručio je pred izbore za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru KiM koji će biti održani sjutra, da je ideja albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da “zauzmu” opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

– Albanski političari u Prištini su veoma nervozni i njihova ideja je da pokušaju da glasačkim listićima osvoje sjever KiM, da time što bi na neki način omeli izborni proces ili proturili svoje kandidate, pa su kandidovali albanske kandidate u sredinama gdje ubjedljivu većinu čine Srbi, pokušaju da zauzmu opštine na sjeveru KiM – rekao je Ðurić gostujući na televiziji O2.

Kako je rekao, albanski političari u Prištini su se najprije nadali da se Srbi neće odazvati ovim izborima i da će njihovi kandidati “glatko da ušetaju” u srpske institucije i zauzmu opštine na sjeveru KiM.

– Kada smo mi rekli “možete i sto puta da sazivate izbore, nas 100 puta neće mrzeti da branimo naše kućne pragove i da se borimo za ono što je naše na KiM” onda su krenuli sa kampanjom zastrašivanja i pritisaka na srpske političke predstavnike – rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Naveo je da Albanci najavljuju da će u nedelju na svako biralište da pošalju policajce Albance koji će da nadziru da sve bude u redu i istakao da na to nemaju pravo.

– Na sjeveru KiM isključivo mogu biti policajci srpske nacionalnosti, jer više od 95 odsto stanovništva koje tamo živi su Srbi i po svim sporazumima i relevantnim međunarodnim dokumentima isključivo, proporcionalno stanovništvu na sjeveru KiM, može da bude i policijska struktura. Dakle, ovo je direktno kršenje svega toga – rekao je Ðurić.

Kako je dodao, ovo je pokušaj da se sa jedne strane zastraše birači tako što će na svakom biračkom mjestu da budu policajci Albanci, a sa druge strane moguća je i želja da se izazovu određeni incidenti.

Pozvao je Srbe na KiM na pokažu maksimalnu mudrost i suzdržanost i dodao da naše ljude niko neće zastrašiti i odvratiti od toga da se bore za svoje.

– Oni znaju koliko su izbori u nedelju važni, da to nisu partijski izbori na kojima se nadmećemo oko toga ko nam je više simpatičan, a ko manje. To su izbori na kojima mi čuvamo srpski karakter sjevera KiM i zato još jednom pozivam sve naše sunarodnike na KiM da izađu na te izbore – dodao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.