Đukanović uskoro u SDT-u, biće saslušan u svojstvu građanina?

0

Specijalno državno tužilaštvo bi najvjerovatnije u skorije vrijeme trebalo da pozove na razgovor bivšeg predsjednika Crne Gore i počasnog predsjednika DPS-a Mila Đukanovića u vezi sa istragama u kojima on figurira kao centralna ličnost.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima „Dana“, Đukanović neće biti uhapšen, već će ga pozvati na saslušanje u svojstvu građanina radi pribavljanja obavještenja, prije svega u vezi sa slučajevima u javnosti kolokvijalno nazvanim „Prvi milion“ i „Ničija kuća“. Da se sprema taj scenario, a ne hapšenje, koje su najavljivali pojedini mediji i zbog čega su iz DPS-a početkom mjeseca zaprijetili „radikalnim odgovorom‘“, svjedoči, između ostalog, i ublažena retorika aktuelnog lidera DPS-a Danijela Živkovića. Naime, on je početkom ovog mjeseca najavio radikalan odgovor na moguće hapšenje Đukanovića, da bi prošle sedmice, gostujući u jednoj TV emisiji, poručio da ključni čovjek te partije nema od čega da strahuje, pozivajući tužilaštvo da slobodno otvori istragu protiv njega ako ima bilo šta inkriminišuće.

– Gospodin Đukanović nema od čega da zebe. Ja ne vjerujem da tamo ima bilo što inkriminišuće. Osnovna teza prethodnih decenija bila je da treba uhapsiti Mila Đukanovića. Milo Đukanović će nakon izbornog poraza izvesti tenkove da brani izbornu volju građana, to je bila prva teza. Šta je od toga ostalo? Predaja i mirna tranzicija vlasti. Druga teza bila je da će Milo Đukanović avionom da pobjegne za Dubai. Ajde da budemo konkretni i jasni: ako ima nešto inkriminišuće po pitanju Đukanovića u tužilaštvu, neka se otvori istraga. Nema potrebe da to mistifikujemo. Ako postoji potreba da se preispita da li ima odgovornosti Đukanovića u određenim slučajevima, neka se preispita; ako ima elemenata za optužnicu, neka se optužnica podigne. Ali, ako nema elemenata krivične odgovornosti, onda dajte da na to stavimo tačku i s tim završimo – rekao je Živković u emisiji „Načisto“ na TV „Vijesti“.

Dodao je da mu je Đukanović u razgovoru saopštio da bi bio ljut i uvrijeđen ako bi ga neko abolirao odgovornosti zbog toga što je u prethodnom vremenskom periodu obavljao neke značajne funkcije.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je nakon stupanja na funkciju od strane Đukanovićevih političkih protivnika u više navrata prozivan da nema hrabrosti da se konkretnije pozabavi krivičnim prijavama protiv bivšeg predsjednika države, posebno u slučajevima „Prvi milion“, „Ničija kuća“ i „Kastodi račun“.

Komentarišići medijske natpise o mogućem hapšenju Đukanovića, Novović je rekao da se neće time baviti jer SDT ne objavljuje šta treba da radi.

– Ono što je sigurno jeste da kad god dođemo do osnova sumnja da se na rukama određenih ljudi nalaze tragovi prljavog novca, kokaina, krijumčarenja cigareta, tragovi krvi od određenih monstruoznih zločina, mi ćemo reagovati i lišiti slobode ta lica – istakao je Novović i poručio da oni čije su ruke čiste ne treba da strahuju da će biti uhapšeni.

On je ovog mjeseca kazao i da SDT aktivno postupa u svim predmetima koji su podnijeti protiv Đukanovića, te da su u sklopu istrage u predmetu „Ničija kuća“, preduzete određene radnje i uzete izjave od uhapšenog biznismena Duška Kneževića, koji je ispitan u svojstvu građanina.

– Pribavljeni su određeni bankarski računi, a do interesantnih informacija došli smo i pretresom određenog telefona – saopštio je Novović.

Knežević je, prema riječima glavnog specijalnog tužioca, u svojstvu građanina nedavno saslušan i u slučaju „Prvi milion“.

– Na dobrom smo putu da utvrdimo činjenice u tom predmetu – rekao je GST.

Knežević snimak „plave torbe“, kako je sam poručio, čuva za kraj, a Novović je kazao taj navodni snimak nikad nije vidio.

– Duško Knežević nije iznosio svoja saznanja u vezi sa „plavom torbom“. Mogao je to da učini, imao je priliku kad su od njega prikupljanja obavještenja u svojstvu građanina – izjavio je Novović.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.