Đukanović: Riješićemo pitanje crkve, beskompromisno ćemo braniti svoje interese

1

Crna Gora je odlučna da rješava veoma delikatno pitanje crkve, pri čemu neće nasjedati na provokacije i uzdržavaće se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese, poručio je predsjednik Milo Đukanović.

On je danas, na poziv ambasadora Rumunije Ferdinanda Nagija, bio gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije (EU) akreditovanih u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je zahvalio Nagiju na inicijativi za sastanak i Rumuniji na posvećenom odnosu bilateralnoj saradnji i evropskoj perspektivi regiona tokom uspješnog predsjedavanja EU.

On je zahvalio i šefu Delegacije EU u Podgorici, Aivu Oravu, i svim amabasadorima zemalja EU, na nedvosmislenom doprinosu usvajanju evropskih standarda i sistema vrijednosti u Crnoj Gori na njenom putu integracije.

Đukanović je naglasio značaj tajminga sastanka u kontekstu juče usvojenih zaključaka Savjeta za opšte poslove, nedavno održanih izbora za Evropski parlament i objavljenog izvještaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana (ZB), kao i diskusija o strateškim kretanjima EU i njenog odnosa prema regionu.

On je ocijenio da su zaključci Savjeta ispod onoga što su bila očekivanja ZB, napominjući da bi bolje bilo za stabilnost regiona i Evrope i ekonomskog i demokratskog razvoja, da je postignut viši nivo kompromisa.

„Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u saglasju sa onim kako ga mi iz regiona vidimo, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom“, kazao je Đukanović.

On je dodao da region ZB nikada neće biti stabilan bez integracije, i ne može doživjeti potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja.

Zato je, prema ocjeni Đukanovića, izuzetno važna buduća umješnost evropske politike, da nađe balans između onoga što su očekivanja prema Balkanu i Evrope kao globalnog igrača.

Đukanović je kazao da je Crna Gora u prethodnih nekoliko godina pokazala evidentan napredak i jasnu strategiju i kontinuirano rastuće kapacitete koji garantuju da će se ta strategija realizovati.

On je rekao da je Crna Gora uspjela da sačuva multietnički sklad i emancipuje zemlju od zavisnosti prema regionu, i da danas kao članica NATO, na odmaklom putu ka EU dokazuje da je u stanju da se nosi sa svim izazovima.

„Crna Gora će nastaviti sa beskompromisnim unapređenjem vladavine prava i očuvanjem dobrog tempa ekonomskog razvoja“, kazao je Đukanović.

Nagi je, kako je saopšteno, rekao da će Rumunija nastaviti da podržava politiku proširenja u skladu sa individualnim napretkom, i da dijeli ocjenu Komisije o potrebi EU da bude kredibilan partner koji poštuje svoja obećanja prema zemljama kandidatima koje su ispunile obaveze.

„Veoma sam ponosan što sam bio svjedok izuzetnog napretka Crne Gore tokom mog diplomatskog mandata“, kazao je Nagi.

Orav se osvrnuo na uspješno predsjedavanje Rumunije i zaključke Savjeta koji su, kako je kazao, najbolji kompromis i najbolji mogući rezultat.

„Ono što je bitno jeste da je potvrđena snažna posvećenost proširenju“, naveo je Orav.

On je istakao da su neophodni dodatni napori u cilju unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja i medijskih sloboda.

Kako je naveo, EU prepoznaje pozitivan napredak u ekonomskom razvoju, i srdačno pozdravlja aktivnu ulogu Crne Gore u regionu i u odnosu sa susjedima i stoprocentnu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom.

„Unija je spremna da pomogne Crnoj Gori, uključujući i finansijski, kako bi što prije postala dio EU“, kazao je Orav.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, tokom radnog ručka posebno je iskazano interesovanje za proces donošenja novog zakona o vjerskim slobodama.

„Đukanović je istakao da je Crna Gora odlučna da rješava veoma delikatno pitanje crkve, pri čemu neće nasjedati na provokacije, uzdržavajući se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u odgovoru na zainteresovanost o primjeni preporuka ODIHR-a, izrazio optimizam u pogledu daljeg rada Privremenog parlamentarnog odbora, pažljivo gradeći dvotrećinski konsenzus.

„S tim u vezi, bićemo vrlo inicijativni za obnovu dijaloga sa opozicijom o čemu smo i ranije razgovarali sa delegacijom EU, i naša ponuda potpuno stoji“, kazao je Đukanović.

U pogledu zaštite slobode izražavanja, on je naglasio da u državno političkom kursu nema nijedne dileme koliko je to važno pitanje i koliki je značaj medija za demokratski razvoj društva.

„Cilj je da se zakonodavnim i institucionalnim okvirom stvaraju uslovi za punu slobodu i nezavisnost medija i maksimalnu profesionalizaciju, što jedino može biti doprinos demokratizaciji društva“, zaključio je Đukanović.

1 Comment
  1. Kindeer komentariše

    A citi bijedo ljudska. Nisi ti Crna Gora. Nego Vjerni Narod, koji je uz svoju Crkvu i svog Motropolota. DPS je ispricana prica prevare i lazi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.