Đukanović raspršio iluzije javnosti: Poručio ekspertima Duška Markovića da mogu da pregovaraju sa Crkvom, ali ne mogu da se dogovore!

3

Još se nije ohladilo mastilo na saopštenju nakon prve runde pregovora eksperata Vlade Crne Gore i predstavnika Mitropolije, a predsjednik Crne Gore, bar na papiru, Milo Đukanović je raspršio snove i iluzije, ako ih je i bilo, o eventualnom konačnom dogovoru.

Đukanović danas poručuje da nije protiv dijaloga i pregovora, ali da će se Zakon o slobodi vjeroispovijesti, donesen u gluvo doba noći primjenjivati. Odnosno, da vlast nema namjeru da odustane od njega ili da ga povuče, što je osnovni zahtjev Mitropolije i vjernog naroda.

Drugim riječima, on jasno, doduše indirektno, poručuje da od dogovora izgleda nema ništa. Samim tim, čitanjem između redova, dolazi se donsamo jednog zaključka. Cilj vlasti da pregovara sa Mitropolijom jeste odugovlačenje procesa i pokušaj slabljenja litija i okupljanja vjernog naroda. Svjesno, vlast želi da kupi vrijeme za konsolidaciju, pa računaju da je što veći protok vremena, za njih idealan scenario.

I sam izbor “eksperata” u ime Vlade i vlasti, mogao je da nagovijesti da režim nema namjeru da iskreno pristupi rješavanju ovog problema. Jer, ti “eksperti”, a ni sama Vlada i njen premijer nijesu adresa za rješavanje krize. Oni čak i nemaju mandat da bilo šta dogovore, jer i da nešto dogovore, to treba da aminuje sam Đukanović. A on jasno i glasno poručuje da nema namjeru da odustane od Zakona. A to i jeste ključ koji rješava ovaj problem.

A svaki dogovor “eksperata” i predstavnika Mitropolije, značio bi poraz režima, na ovaj ili onaj način. A jasno je da Đukanović nema namjeru da napravi ni jedan jedini ustupak. Što znači, da Đukanović svjesno drži pat poziciju jer mu upravo ona najviše odgovara. Pred Evropom fingira dijalog, spremnost na pregovore i taj posao mu odrađuju “eksperti”, kupuje vrijeme, kako bi konsolidovao svoje poljuljane redove.

“Eksperti” iz Vlade i predstavnici Mitropolije, kako je najavljeno, sledeće nedjelje nastavljaju pregovore, odnosno dijalog. Nakon najnovijeg Đukanovićevog istupa, pitanje je ima li taj dijalog više ikakvu svrhu. Bojimo se da je upravo Đukanović, gospodar Crne Gore, danas stavio tačku na tu priču.

“Samo vi pregovarajte, Zakon će se sprovoditi”, parafraziraćemo Đukanovića. Tako je jasno poručio pregovaračima, konkretno “ekspertima“ iz njegove Vlade, da mogu oni da pregovaraju do mile volje, ali da ne mogu da se dogovaraju. Jer je On tako odlučio!

 

3 Comments
 1. Munja komentariše

  Pregovarati možete koliko hoćete ali je Zakon usvojen.. Ćao, laku noć

  3
  10
  1. Vuk komentariše

   Ne mlati, nego jedi taj sendvic i u kucaru.

 2. Ljuta komentariše

  Prava demokratija alla Franko

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.