Đukanović: Protesti su legitimni, samo da ne pređu u nasilje

1

Premijer Duško Marković rekao je da sa predsjednikom države Milom Đukanovićem ima redovnu, profesionalnu i političku komunikaciju, a pozive da on povede “zdravo tkivo” Demokratske partije socijalista (DPS) ocijenio je besmislenim.

Marković je rekao da je cijela DPS partija zdravo biće.

“Ova partija je obezbijedila razvoj, prosperitet i stvara preduslove za stabilan ekonomski razvoj. Besmisleni pozivi nisu zabranjeni ali me ne dotiču”, kazao je Marković na konferenciji za medije nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a.

Besmisleni su, smatra on, i navodi da nije stao u odbranu Đukanovića.

“Sa Đukanovićem imam redovnu komunikaciju, profesionalnu i političku, o važnim temama koje se tiču države i partije. Vlada se uvijek blagovremeno odredila prema svakom ataku i na njega lično i na našu politiku u veoma kratkom roku”, rekao je Marković.

Ta pitanja su, rekao je on, poput zlih duhova.

“Kada je u pitanju odnos nas dvojice, mogu reći da bih volio da naša partija traje onoliko dugo kao što su odnosi nas dvojice u profesionalnom i političkom smislu”, poručio je Marković.

Đukanović je rekao da je ta partija ostvarila rezultate koji je, smatra on, preporučuju daljem povjerenju.

„Ova partija je sa drugim koalicionim partnerima sačuvala mir i učvrstila multietnički sklad, obnovila nezavisnost i Crnu Goru usmjerila ka evropskom sistemu vrijednosti“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, uz dobre rezultate koje je ta partija ostvarila, sada treba da se obave bolne reforme.

On je rekao da bi neki ljudi u Crnoj Gori željeli da predstave kako se u državi događa zemljotres ali nije tako.

„Uvijek smo bili stožer okupljanja partija za koje smo vjerovali da su državno odgovorne. Tako je izgledalo i sa Crnogorskom. Nisu prvi a ni poslednji koji su u kratkom roku promijenili strateški kurs. Sami su odlučili da napuste koaliciju. Srećan put svima koji napuštaju brod“, rekao je Đukanović.

Komentarišući zahtjeve opozicije za tehničkom vladom, Marković je ponovio da je svaki zahtjev legitiman.

“Svaki zahtjev opozicije je legitiman. Vlade se konstituišu nakon izbora. Zamislite kada bi svaki izlazak na ulicu bio razlog da se formira tehnička vlada”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, kao odgovorna Vlada svakodnevno reaguju na prigovore o kvalitetu rada.

“Tehnička vlada je neprihvatljiva u ovom trenutku. Crna Gora je najstabilnija država u regionu. Na unutrašnjem planu ostvarujemo veoma dobre rezultate. Imamo rast ekonomije. Ocjene međunarodnih partnera su takve da nam odaju priznanje”, smatra Marković.

Kako je rekao, svakodnevno se otvaraju veliki projekti.

“Vanrednost je u glavi opozicije koja nema kapaciteta da dijeli odgovornost sa nama na ovim važnim pitanjima i zato nema niti će biti tehničke vlade. Nove vlade će biti nakon izbora”, rekao je Đukanović. Prema njegovim riječima, takvim zahtjevima se pokušava prekrojiti volja građana.

On smatra da bi životni cilj opozicije bio postignut ukoliko bi se pristalo na tehnički vladu.

Kako je rekao, mogu razgovarati o stalnom unapređenju izbornog zakonodavstva, “ali ne pristajemo zbog nečije želje za vlast da se povučemo”.

“Oni su godinama proizvodili svoje političke favorite sa željom da na taj način iskreiraju novu političku snagu koja bi pobijedila DPS ali je sve manje nada da to može da se desi. Od raspada DPS nema ništa”, poručio je Đukanović.

Komentarišući situaciju vezanu za vrtić u Baru, Marković je odgovorio da je ona bila zasnovana na urbanističkom planu Bara.

“Živio sam u uvjerenju da tamo ne može biti problema nego da su u pitanju nesporazumi. Stao sam iza toga ali kako se situacija odvijala rekao sam da nećemo raditi ovako važne projekte i tražićemo novo rješenje”, kazao je Marković.

On je rekao da ima novca za gradnju vrtića, samo da se odredi lokacija.

“Lokacija i projekat su potrebni. Novac nije problem. Nemojte brinuti, gradićemo vrtić u Baru a odgovornosti nema niti će je biti što se mene tiče”, rekao je Marković.

Upitan kako doživljava proteste, Đukanović je rekao da su oni legitiman vid izražavanja.

“Važno je da u tim prilikama ne budemo nasilni jer onda rizikujemo da se sukobimo sa državom. Izbore u ovoj zemlji treba da radimo u skladu sa demokratskim pravilima a sve drugo što predlažu građani, što vodi ka unapređenju kvaliteta života vrlo odgovorno ćemo se ponijeti”, odgovorio je Đuaknović.

Upitan kako je vratio dug za revolving kartice, odgovorio je da je dug vratio njegov sin sa regularnog računa.

“ASK sam prethodno konsultovao da li je to smetnja. Dobio sam odgovor da to tako može da se uradi. Najregularnije je plaćen navodni dug a sudski postupak će dokazati da li je tog duga bilo”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li će organizatore protesta zvati na sastanak Đukanović je odgovorio da, ukoliko bude interesovanja, prihvatiće svaku zdravu inicijativu dijaloga.

1 Comment
  1. Петар komentariše

    Ma baron Mithauzen je sitan, a najveći do sada svjetski lažov u odnosu na ovog našeg.
    Pokojna Beba DZsković, inače nekadašnja mis DPS, je dobro rekla da je Milo DPS i ako bi se šta njemu dogodilo DPS bi propao. i to je sasvim tačno. Zbog toga treba usmjeriti svu aktivnost građana i opozicije da se on lično raskrinka i privede poznanju prava a ne obazirati se na ,,brave,, oko Mila.
    Ovo je jako korisnoo što su danas izjavili. To ih ruši lakše i prije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.