Đukanović pozvao Vladu da obustavi zahtjeve za agremane ambasadora

3

Kabinet predsjednika Mila Đukanovića obavijestio je nadležne organe u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, Svetoj stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropskoj uniji, kao i ambasade ili predstavništva tih zemalja/organizacija u Crnoj Gori na rezidentnoj ili nerezidentnoj osnovi, da ne postoji saglasnost vlasti koje učestvuju u kohabitaciji u Crnoj Gori o predlogu kandidata koji bi Crnu Goru predstavljali u tim zemljama/organizacijama, i da svaki kandidat o kojem su informisani bilo putem medija ili formalno ne uživa saglasnost predsjednika Crne Gore.

Đukanović je pozvao Vladu da obustavi ili povuče zahtjeve za agremane, i da poštuje nacionalne zakone i međunarodne konvencije.

“Nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, konstituisanja novog saziva Skupštine i izbora Vlade, Crna Gora je ušla u novu fazu političkog i demokratskog života koja uključuje kohabitaciju. U skladu sa Ustavom Crne Gore, Predsjednik, Skupština i Vlada učestvuju u procesu izbora šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ustav u članu 95 stav 6 određuje da Predsjednik Crne Gore postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose”, navodi se u saopštenju savjetnice za vanjsku politiku Predsjednika Crne Gore Tamare Brajović.

Iako je nadležnost u ovoj oblasti jasno definisana Ustavom, dodaje Brajović, realizacija izbora novih najviših diplomatskih predstavnika zemlje i njihovog opoziva, u aktuelnim uslovima kohabitacije, ne teče bez komplikacija i pokušaja zaobilaženja procedura koje nalažu Ustav Crne Gore, Zakon o vanjskim poslovima i dobra praksa konsultovanja najviših nosilaca vlasti stvarana tokom 15 godina nakon obnove nezavisnosti.

“I pored jasno definisane procedure, pojedinim diplomatsko-konzularnim predstavništvima data je instrukcija da zatraže agreman države prijema za kandidate za ambasadore, bez prethodne saglasnosti Predsjednika Crne Gore. Takvi potezi imaju za posljedicu ne samo narušavanje ugleda zemlje, već i dovođenje drugih država i njihovih nadležnih organa u zabludu. Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da je ustavna nadležnost Predsjednika države ne samo da postavlja i opoziva ambasadore, već i da predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu, dužni smo tim povodom obavijestiti potencijalne zemlje prijema, kao i javnost da je Predsjednik podržao predloge Vlade za ambasadore u Italiji, Kosovu, Njemačkoj, Poljskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu i šefove misija pri Savjetu Evrope i Ujedinjenim nacijama”, navodi Brajović.

Kazala je da je Đukanović odbio, ili se još uvijek nije finalno odredio prema predlozima Vlade za ambasadore u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, Svetoj stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i pri Evropskoj uniji.

“Prema informacijama koje su date medijima od strane MVP, Vlada Crne Gore je usvojila predloge za 12 ambasadora. Predlaganjem kandidata za ambasadore koji nijesu odobreni od Predsjednika Crne Gore, Vlada, iako zna da Predsjednik neće donijeti ukaz za njihovo postavljenje, niti im izdati akreditivno pismo, bez čega ne mogu imati ni zvanje izvanrednog i opunomoćenog ambasadora, svjesno izigrava procedure na nacionalnom nivou, krši dobru praksu, narušava kohabitaciju i srozava međunarodni ugled zemlje.”

Ovakvo postupanje je, ističe Brajović, unutrašnja stvar i problem Crne Gore, ali kad se Vlada obrati nekoj suverenoj zemlji i zatraži agreman za kandidata za kojeg zna da nema podršku Predsjednika, onda je takvo postupanje dovođenje u zabludu te partnerske zemlje i njene administracije, i svjesno izigravanje povjerenja.

“Sve ukupno, riječ je, ponavljamo, o potpunom urušavanju ugleda Crne Gore, i o neozbiljnom i neprihvatljivom postupanju. Predsjednik Crne Gore u tome neće učestvovati”, poručila je savjetnica predsjednika države za vanjsku politiku.

“Ukoliko se nastavi sa ovakvom neprihvatljivom praksom, javnost, domaća i međunarodna, će ubuduće biti upoznata sa svakim dogovorom koji se postigne na relaciji Predsjednik – Vlada i Skupština u vezi s diplomatskim predstavljanjem u svakoj konkretnoj zemlji, bez navođenja imena kandidata, čiju zaštitu nalaže dobra diplomatska praksa”, zaključila je Brajović.

3 Comments
 1. Kontra Revolucija komentariše

  Umesto u Spuz da cita novine, on se podmuklo igra sa novom vladom !.
  Ahahahahaha, Krivokapicu, Becicu, Abazovicu, sta ste mu lepo ugodili vašom kohabitacijom !.
  Pravi vas javno majmunima !!!.
  Baš ste ko ona tri, jedan ne vidi, drugi ne cuje a treci nema šta da kaze !.

 2. Savan komentariše

  Evo sve trče

 3. El Comadante komentariše

  Kako ovaj narod namagarčise,znaci bruka

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.