Đukanović ponovo sije mržnju: Srpska pravoslavna crkva je neprijatelj države Crne Gore!

2

Predsjednik DPS-a i Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokušava da čuva “infrastrukturu velike Srbije”.

“Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna osnovnim principima organizacija pravoslavlja svuda u svijetu, Srpska pravoslavna crkva se služi da bi čuvala infrastrukturu velike Srbije u koju vjeruju. Vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spaznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji velike Srbije. Moramo svojom postojanošću, odlučnošću, vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa, da naše odluke nijesu greške, već temeljno promišljene i da njima ispravljamo teške istorijske nepravde nanešene Crnoj Gori i generaciji naših predaka. Da na taj način otvaramo jasnu vizuju evropske budućnosti i da nas u tome niko ne može skrenuti”, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima na Balkanu, kao i u Crnoj Gori, i dalje se vodi teška borba između dvije politike – jedne koju DPS i Crna Gora predvode, a to je evropeizacija ovog prostora, i druga koja pokušava da konzervira stanje zaostajanja Balkana.

“Stanje u Crnoj Gori je bolje, ali ni ovdje naši protivnici ne jenjavaju, bilo da se javljaju kao opozicija, parapolitičke organizacije, u formi tobože nezavisnih medija, NVO sektora, vjerskih organizacija. Danas Srpska pravoslavna priča pokušava da kroz razne forme opstruira ono što su evropska htijenja i ambicije savremene Crne Gore želeći da na taj način čuva svoj vjerski monopol u Crnoj Gori, opstruirara uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj saglasno pravnom sistemu Crne Gore ne pripada. Ona pokušava da na taj način ispravlja ono što su tobož, kako to oni misle, kratkovide ovovremene politike odlučile. To saopštavaju vrlo jasno kroz stavove da države nastaju i nestaju a crkva je starija od svega toga”, kazao je predsjednik DPS-a u Nikšiću.

Poručio je da će predano raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve dopadalo se to nekome ili ne, kao i da će garantovati stvarnu a ne formalnu slobodu vjeroispovjesti.

“Nećemo dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod diktatom jedne vjerske organizacije koje predstavlja relikt prošlosti i koja nikako ne može da shvati da je to vrijeme odavno prošlo”, kazao je on.

2 Comments
  1. flamantes komentariše

    Pa Milo je samo rekao istinu, a SPC jeste neprijatelj Crne Gore i Crnogoraca.

  2. Janko komentariše

    OCE LI SE OVAJ VISE SKIDATI SA ……. POPEO NAM SE SVIMA VISE. DOKLE VISE NJEGA PA OVAJ NAROD CE SKAPATI OD GLADI.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.