Đukanović pojačava svoj kabinet: Odanim partijskim vojnicima preuzima sve državne funkcije!

Đukanović pojačava svoj kabinet: Odanim partijskim vojnicima preuzima sve državne funkcije!

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u naredna tri mjeseca, završiće formiranje svoje Vlade u sjenci, koja će preuzeti potpunu kontrolu nad državom, saznaje Borba. Sukob koji izvjesno vrijeme tinja u DPS-u, rezultirao je kadrovskim obračunima unutar samog sistema, o čemu je naš portal pisao u više navrata, a što je i definitivno dobilo potvrdu. Đukanović je, nakon par mjeseci zatišja, odlučio da zaokruži svoj tim, ljudi od najvećeg povjerenja, što će dodatno oslabiti pozicije sadašnjeg premijera Duška Markovića u stranci, ali i u državi.

Da je Đukanović riješen da preuzme potpunu kontrolu govori i poslednji u nizu poteza, odnosno, imenovanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Petra Ivanovića za svog savjetnika. Riječ je o jednom od najodanijih Đukanovićevih ljudi, koji je bio ministar u njegovoj Vladi, a koji je dolaskom Markovića za premijera, ostao da bude samo poslanik. Međutim, Đukanović je odlučio da Ivanovića dovede u svoj kabinet i tako polako završi posao oko formiranja paralelne Vlade. Prema nekim projekcijama, Ivanović bi mogao da bude i Đukanovićev favorit na narednim izborima, za čelnu poziciju u izvršnoj vlasti.

Đukanović već, zvanično, ima devet savjetnika i saradnika čija su rješanja o imenovanju objavljena u Službenom listu Crne Gore, što već sada predstavlja Vladu u malom.

Da Đukanović polako vraća moć u svoj kabinet pokazala je i nedavna odluka o imenovanju ambasadora u Njemačkoj i Poljskoj. Upravo imenovanje bivše službenice Ministarstva vanjskih poslova Vera Kuliš Joličić da bude ambasadorka u Njemačkoj, a bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt u Poljskoj, pokazalo je da Vlada iz sjenke Mila Đukanović drži sve konce u svojim rukama. Kuliš Joličić i Šegrt važe za kadrove Đukanovića, i jasno je da je od Milana Roćena i krenuo predlog za njihovo imenovanje. Kako je Borba već pisala, Roćen je u paralelnoj Vladi koju je oformio Đukanović u svom kabinetu glavni za diplomatiju.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *