Đukanović otvorio karte: Sreo sam se sa Krivokapićem, razgovarali smo o budućoj saradnji!

36

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da je juče sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom parlamenta Aleksom Bečićem imao konsultativni sastanak koji se tiče pripreme naredne sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

– U okviru toga smo se naravno dotakli i političkih tema i zaključili da je jako puno pitanja koje moramo brzo staviti na dnevni red i da pokušamo da pronađemo neke mogućnosti za saradnju koja će doprinijeti da se makar deo neizvesnosti koja danas opterećuje crnogorsku zbilju, otkloni – dodao je Đukanović na RTCG.

Ocjene premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Abazovića da on lično destabilizuje Crnu Goru, Đukanović je okarakterisao kao odsustvo sposobnosti da se realno sagledaju razlozi za političke procese koji se događaju u Crnoj Gori, ili nevješt pokušaj zamene teza.

– Ja zaista ne želim da vjerujem da je nekompetentnost Vlade u sferi politike tolika da oni ne vide ono što je očigledno – kazao je Đukanović.

Dodajući da su politike nove Vlade proizvele nezadovoljstvo ljudi koji su na ulice izašli “bez bilo čijeg poziva”.

– Protesti bi izgledali mnogo moćnije i bili bi organizovaniji da ih je organizovala Demokratska partija socijalista – uveren je Đukanović.

On tvrdi da dolazi do “restauracije velikodržavnih nacionalizama, prije svega velikosrpskog”.

Đukanović: Prepoznajem izvjesne kapacitete u Demokratama i GP URA

Promjena vlasti na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine nije sama po sebi proizvela nestabilnost, već je za to zaslužna politika nove vladajuće koalicije i nove Vlade, koja je udarila na temeljne vrijednosti savremene Crne Gore, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

Smatra da je sastavom nove Vlade ugrožen njen sekularni, građanski i “crnogorski karakter, dakle karakter njene nacionalne odgovornosti”.

Đukanović je tokom gostovanja na TVCG nazvao Srpsku pravoslavnu crkvu odlučnim negatorom crnogorskog identiteta, te kazao da je u multivjerskoj Crnoj Gori “jedna vjerska zajednica opredjeljivala sastav državne Vlade.”

Današnja ocjena bezbjednosti u državi nepovoljnija u odnosu na prije godinu dana, kazao je Đukanović, ali i ocijenio da Crna Gora ima kapaciteta da sačuva sigurnost i nastavi putem demokratskog razvoja.

Ponovio je stav Demokratske partije socijalista da će Crnu Goru braniti svim sredstvima, ali i kazao kako vjeruju da neće biti potrebe “da državu branimo drugačije do u njenim institucijama.”

“Apsolutno sam uvjeren da smo u stanju da zaštitimo temeljne vrijednosti Crne Gore i crnogorskog društva. Odlučan sam da branimo ono što su tekovine savremene Crne Gore.”

Kazao je da je jučerašnji sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem bio konsultativni, a ne formalni, te da su razgovarali o pripremama koje se tiču sljedeće sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Ono što se proteklih dana događalo na ulicama i blokadama saobraćajnicama direktno je isprovocirano politkom nove Vlade, kazao je Đukanović, odbacivši optužbe da DPS stoji iza organizovanja demonstracija.

“Kada bismo se mi latili posla da organizujemo ljude i iz nekog razloga ih izvodili na ulicu, to bi izgledalo mnogo moćnije”, istakao je.

Poručio je da je zagovornik toga da se pitanja rješavaju u institucijama sistema.

“Ne želim Crnu Goru u haosu i ne zamišljam je kao državu kojom će se upravljati van institucija našeg sistema”, kazao je Đukanović, ali i naglasio: “Ako neko iz naše kuće, ili izvan nje želi da nam sruši kuću, nema toga što je nedozvoljeno”.

“Nema nikakve sumnje da je ideja ‘velike Srbije’ ideja koja konzumira Crnu Goru. Koja pokušava da Crnu Goru posrbi i učini dijelom tog virtuelnog ‘srpskog sveta'… Promijenili su se likovi, politika je ostala ista”, dodao je.

Đukanović je ocijenio da je predloženim rješenjima za sticanje državljanstva namjera da se drastično promijeni birački spisak.

“Htjeli ne htjeli, to moramo protumačiti kao želju onih koji se bave tim poslom da stvare za sebe povoljniji birački spisak i prednosti u izbornom zakonodavstvu, kako bi sebi obezbijedili monopol i nesmjenjivost vlasti”, naveo je.

Smatra i da vlast želi oduzeti biračko pravo državljanima Crne Gore koji su u dijaspori, a koji, kako tvrdi, imaju svoje prebivalište u Crnoj Gori i imaju samo crnogorsko državljanstvo.

Kazao je da se pokušava počiniti “zločin” u odnosu na patriotizam i demokratsko pravo građana koji privremeno borave u inostranstvu. “U ovom slučaju, dozvolite da sumnjam, da je odmazda prema dijaspori koju dominantno čine manjinski narodi – Albanci, Bošnjaci… koji su na referendumu bezrezervno podržali Crnu Goru kao svoju domovinu.”

Jasno je, kako je kazao Đukanović, da se želi inženjering u biračkom spisku i Crnoj Gori. “Uvažamo da je voljom građana nova vlast dobila pravo da upravlja Crnom Gorom, ali to ne podrazumijeva pravo da se mijenja karakter Crne Gore, da joj se oduzima građanski karakter i suverenost, i da se prinosi na žrtvenik velikosrpskoj ideji”.

Da nije došlo do promjene vlasti, DPS se ne bi pozabavio svojim slabostima, istakao je Đukanović.

“Mislim da bismo nastavili da živimo sa slabostima koje bi bile sve vidljivije, opšte je poznato da vlast kvari ljude. Mislim da je za DPS jako dobro da je na pravilan način protumačila poruku javnosti i krenula da se bavi svojim slabostima. Mislim da je to dobro i za DPS i za građansku Crnu Goru”, kazao je lider te partije.

Ističe, ipak, da se kada je neko dugo na vlasti, počinju tražiti samo mane, i da “neće biti da je DPS samo partija mana”, već da se za tu stranku vezuje mnogo dobrog ostvarenog u prethodnom periodu.

Na pitanje da li je vlast pokvarila njega lično, kazao je da ne bi mogao dati dovoljno objektivan odgovor.

“Sigurno da nisam ostao imun na taj proces kvarenja koji se zakonomjerno dešava tokom vršenja vlasti. Do koje mjere je to ugrozilo moju sposobnost, moralno i politički, da se nalazim na državnim funkcijama, to sude građani, a oni su mi 2018. dali povjerenje. Ako sudimo na osnovu toga, ipak će biti da sam uspio da sačuvam neki kredibilitet u javnosti. A da li sam ostao imun – mislim da je to nemoguće”.

Đukanović je kazao da jeste za promjene, ali da promjena nije uvijek sama po sebi dobra, već da se mora znati alternativa, i da se pokazalo da je alternativa evropskoj politici “pećinski šovinizam koji smo dobili u najizvornijem obliku”.

“Svi koji su imali pravo da budu kritični prema DPS-u imali su alibi da ne znaju šta je alternativa. Sad se zna, vladajuća koalicija čije dvije trećina predstavlja Demokratski front koji neskriveno kaže da služi velikosrpskom nacionalizmu i ruskom imperijalizmu… “.

Ocijenio je da aktuelnu vlast drži zajedno samo mržnja prema DPS-u i strah od povratka te stranke na vlast.

Đukanović je rekao da je Vladi 30. marta u ponoć prestao mandat i da je izgubila legitimitet po sili Ustava, jer su budžet predložili 31. marta, iako je predviđeno da se to učini do tog datuma.

“Sad je na potezu parlament – ako želi da pokaže ozbiljnost u poštovanju Ustava, mora da to konstatuje. Mora da se obrati ponovo predsjedniku da mu vrati mandat i pozove predsjednika da da mandat ovoj istoj ili drugoj većini.”

Kazao je da je na probi politička odgovornost nove većine.

“Ne možete se pozivati na Ustav kada vam odgovara”, istakao je.

Đukanović je kazao da u DPS-u moraju držati vrata otvorenim za sve političke subjekte koji su skloni ideji građanske i proevropske Crne Gore, te da prepoznaje “izvjesne kapacitete” u Demokratama i Građanskom pokretu URA, ali da je to što su u koaliciji sa DF-om u raskoraku sa time što se predstavljaju kao partije građanskog profila.

Kazao je da je jasno ko su saveznici DPS-a – oni koji su ostali saveznici i nakon toga što više ne predstavljaju vlast.

“U koaliciji koju čine DF Demokrate i URA imamo dominaciju DF-a koji čini dvije trećine poslaničkih mandata i oko njegove politike nemamo nikakvu dilemu, to je brutalni nacionalizam i šovinizam. Nema nikakvog partnerstva sa tom politikom.”

Ocijenio je da koalicija Demokrata i GP URA sa DF-om nije održiva.

“Moram da kažem da vjerujem da je moguće doći do šire koalicije. Vjerujem da bi to bilo vrlo blagotvorno za Crnu Goru, ona neće ići dinamikom koju svi želimo ukoliko svi ostanemo sa tankim većinama u parlamentu. Treba dati šansu i mislim da ćemo je vrlo uskoro i institucionalizovati. Mislim da je vrijeme kada se Crna Gora dijelila na suvereniste i unioniste ostalo iza nas, to je razriješeno 21. maja 2006. Danas se dijeli na one koji vide budućnost države u Evropi i one koji je vide na vanevropskom kolosjeku”, kazao je Đukanović.

Odbacio je optužbe da je pomagao agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kazavši da je riječ o manipulacijama srpske službe.

 

36 Comments
 1. TREPCA komentariše

  LOZITE SAMO LOZITE , SVIMA CE SE O GLAVU OVO RAZBIT …

  60
  9
  1. NikšićGolijaKiM komentariše

   Ovo je najbolje kad Milaš podržava nekog, tj. kad on kaže za nekog da neko ima izvjesne kapacitete pa spomene Demokrate i URU – naravno URA čeka da se DPS “reformiše” i vidjećete uskoro kako će da sarađuju URAŠI i DPS-ovci. Što se tiče Demokrata i oni su tu neđe blizu, već su priznali KiM kao nezavisnu a Srebrenicu proglasili za Genocid, tako da su na dobrom putu da se i oni priključe budućoj koaliciji DPS-URA. Naravno niko ne spominje konstantne napade Demokrata na DF – bliže se izbori u HN pa malo da pljuju po DF-u. Takav im je i obraz ko iskrenost prema SRBIMA koji glasaju Demokrate. Izdali su KiM i draži su im albanci i albanski interesi, Srebrenicu proglasiše za genocid iako nema ni G od gencida jer kad se nešto proglasi genocidom onda mora biti pobijeno svo stanovnistvo, i žene i đeca, i stari , baš sve, a kao što znamo u onom zločinu se desilo ubistvo zarobljenih vojnika bosanskih dok su žene i đeca iz srebrenice autobusima otišli za Tuzlu i druge gradove, toliko o geocidu koji priznaju Demokrate, SRAM ih BILO!!!

   43
   5
   1. Kontra revolucija komentariše

    Milina, dosad si sa Krivokapicem tajno vršio razdor u vkadi a sad javno !.
    Samo budale ne vide plan za tvoj povratak na vlast !.
    Nema revanšizma, kohabitacija, odugovlacenje zakona, uhljebljavanje DPS fukara u novu vladu i vaznim pozicijama, Sve to je plan za tvoj povratak !.
    Kao što sam rekao, nisi ti nikad ni otišao, odbpocetka si imao saradnike u novoj vladi !.
    Najveci trik djavola je da ubedi narod da ga nema !.

    32
    7
    1. Ratka komentariše

     Hvala Milu sto je ipak kazao istinu

     6
     2
   2. Mrce komentariše

    Majku ti jbm genocidašku, ti si zlotvorsko cetnikkleronacisticko gvno. Jbm tebe i srpsku vojsku sa zlocincem mladićem.

    3
    29
    1. NIKO99 komentariše

     Opet ovi Komitaši sa riječnikom novo-montenegrinskim. Dobro je što ostavljaju ovakve komentare kako nbi smetnuli sa uma o kakvim se osobama radi.

  2. Radnik komentariše

   Evo Demokrate kazu i Front cestitao vladu kosova preko nekog Rakica ,ako je tako i njih popis..

   5
   30
   1. NikšićGolijaKiM komentariše

    @Radnik
    E da, to su te podmetačine koje širite o DF-u, SRAM VAS BILO. Kao prvo Rakić sa svojim narodom živi na KiM nijesu ga napustili i ako su izašli na izbore na KiM to je da bi mogli da se bore za PREŽIVLjAVANjE da imaju bar svoju policiju na Sjeveru ako ništa drugo, jer za sada ne postoji drugi način osim te borbe za osnovne stvari na KiM. Taj Rakić nije priznao KiM kao nezavisnu državu već je računa kao sastavni dio Srbije ali mora učestovati u skupštini KiM jer jednostavno drugog načina nema , da oni nijesu izašli na izore ko bi mogao da se bori za SRBE na KiM kad je okupirano i žalosno je prozivati one ljude , one mučenike , i da su oni izdali KiM ako im je samo to ( ZA SADA) jedino preotalo. Mene bi SRAM bilo kao BEČIĆ da uzmem te mrčenike i mučenike sa KiM u usta i da kaže : ONI SU IZDALI KiM ako se nalaze u skupštini KiM. Pa oni su bojkotovali izbore do prije 5-6 god, i nijesu izlazili i tada su bili prepušteni na milost i nemilost takoreći KFORU jer SRBIJI su vezane ruke i da interveniše vojno jedinomogu da se bore za KiM preko međunarodnih sudva i da insistiraju na rezoluciji 1244 . Kako imate obraza uopšte da uzmete u usta SRBE sa KiM SRAM VAS SVE BILO!!!
    Što se tiče SRBA sa KiM sa DF-om i Rakićem kao političarem koji ih tamo predstavlja to je bilo samo u DUHU SOLIDARNOSTI među SRBIMA. Pa ti SRBI sa KiM da su podržali Demokrate i da vidim bilo koga iz CG da sarađuje sa njima ja bih to podržao bez obzira sa kojim strankom iz CG da sarađuju. A zašto podmukli BEČIĆ ako je htio biti ISKREN nije rekao da je zvanični stav te stranke sa KiM da ne priznaju KiM kao nezavisnu , ali radi interesa njihovih moraju zbog kontakta sa međunarodnim institucijama moraju biti u skupštini KiM kao oni koji predstavljaju SRPSKI narod tamo. Žalosno je sa čim se bavi Bečić , baš zbg tih ljudi sa KiM on treba da se STIDI što spominje SRBE sa KiM uopšte. A ako se nikada nije sjetio da ode i posjeti SRBE NA KiM i da im bar pomogne nekom pomoći humanitarnom itd. ljepše bi mu bilo da je ćutao da oh ne spominje. A on, ne samo što nije pomogao SRBE na KiM već je zvao albance da im čestita predsjednicu skupštine! Ja mislim posle ovog napada Bečića na Kosovske SRBE , svaki SRBIN koji glasa ili podrži Bečića treba da se STIDI SAMOG SEBE. NE DIRAJTE KOSOVSKE SRBE, SRAM VAS BILO!!! AKO IM NE MOŽETE POMOĆI, ili NE ŽELITE, OSTAVITE IH NA MIRU NE SPOMINjITE IH, SRAM VAS BILO!!!

    11
    1
  3. Nahija komentariše

   Trepča
   Pogodili ste u centar
   Što radi ovaj portal i kave naslove izvlači zajedno određenim političkim akterima tj. DF-om skupo će koštat Crnu Goru i još više Srbe u CG.
   Plašim se da se Srbi nikada u CG neće oporavit od posledica koje su moguće scenarijem koji priprema Mandić,Knežević i Borba

   7
   18
   1. NIKO99 komentariše

    Kako su se aktivirali DPS botovi. Na novim izborima niko neće glasati za SD, SDP, URA, i slične stranke kao tobož nenacionalnog karaktera što je onim nacionalnim strankama povećati glasački kapacitet. Predviđam i pored propagande mnogo više glasova za DF koji će se približiti apsolutnoj većini. Oduzeti novac DPS-u i onda novi izbori. Niko normalan nebi glasao za DPS kada bi znao da ovi nemaju novac. To je sve.

 2. Mijo komentariše

  Volio bih da vlada śutra pane , nijesam ni glasao za nju , ali ovo je gnusno spinovanje u pokušaju utrpavanja Rukoljuba Milu , što je toliko providno i glupo da je namijenjeno samo za one sa IQ ispod 50 😁😁

  32
  15
  1. Ksilofon komentariše

   Odvratna Borbina propaganda, kriju kako su i Krivokapić i Đukanović utjerali Kneževića u laž…

   Čuš, “tajni” sastanak vrhovnog savjeta odbrane.

   12
   26
   1. Monarch komentariše

    Ksilofone samo ti udaraj po instrumentu.
    I onako iz supljeg u prazno udaras.
    Za promjenu probaj malo palicama po glavi.
    Izvini…navodim te na uzaludan posao.
    Treba u glavi imat nesto…ZAO MI JE .IZVINI.

    22
    5
 3. Mladen komentariše

  Najveće zlo Crne Gore. Oce li ovaj čovjek da ode više.

  63
  9
 4. LipaLipa komentariše

  ovo nije ni za piii, … aj’ zdravo, …

  23
  7
 5. E viva komentariše

  Nece Mladene, nece

  8
  23
 6. Marko komentariše

  Zasto ovo radite vi iz Borbe? Iz aviona se vidi da spinujete. Sve vise mi izgleda da bas vi za Mila radite! U zadnje vrijeme su vam tekstovi kao da ih je narucila ili cak pisala DPS centrala.

 7. Hristina komentariše

  Kako je počeo samo je pitanje kada će ući u DPS!

  30
  5
 8. Miki komentariše

  Krivokapic,to je covjek na kvadrat hahahahhahaha

  29
  3
 9. kosto komentariše

  On je vec presao na stranu DPSa

  24
  1
 10. Serdar komentariše

  Znači Milo kritukuje samo DF sto je i realno, samo su oni pravi neprijatelji njegovog lopovskog sistema.

  30
  1
 11. Serdar komentariše

  Zdravko i Milo zajedno napadaju DF. Bruka

  27
  2
 12. Sasa komentariše

  Milo stark cetnik. Moze opet da promijeni politiku. Samo da vlast potraje.

  16
  3
 13. Ivan komentariše

  Radim fizicki posao godinama. Niko mi nije kriv, sto nisam uspjesan ili sposoban za neke vece izazove, ali ja moram iskazati moje misljenje kao i svi Vi na ovim komentarima.
  Gos. Djukanovic ne samo u CG, nego na citavom Balkanu on je za mene najsposobniji politicar u svakom pozitivnom smislu. Dali ima i dali je imao gresaka, da , jeste ali uvijek se trudio da ispravi te greske i ako je nekada bio nemocan, jer je copor(pojedinaca)oko njega bio, koji su mi radili za ledja a on nije znao. Siguran sam/ optimista sam da ce sve greske ispraviti i krenuti jos jaci za dobrobit gradjana CG. Niko nije idealan i moramo svi da nekada i prastamo da bi svi/ zajednicki krenuli naprijed ka boljem i ljepsem zivotu. Dopalo mi se ovo sve sto je kazao, svaki odgovor ima svoju pozadinu koji mnogi neznaju ili nerazumiju, mislim na pozitivnu. Primera radi zasto da se diraju nasi gradjani u dijaspori, gos. Djukanovic je naveo jedan primer, a svi znamo za druge primære, evo ja cu napisati jos neke. Svi iz dijaspore sve sto su zaradili donijeli su i ulozili u svoju zemlju, a radi se o milijonima, depoziti, firme, nektetnine i mnogo sta nesto, zasto da im se diraju prebivalista? A stim necemo dobiti nista, samo izgubiti u mnogo cemu, mislim da bi bilo tako?
  Vladace gos. Djukanovic jos dugo godina u CG. Mislim da nema ama bas nikaku konkurenciju.
  Nemojte me ljudi sada napadati sa komentarima, samo sam napisao svoje misljenje, znam da se mnogi ne slazu ali i ja sam samo covek koji ima neko svoje misljenje.

  3
  3
  1. Marko komentariše

   Samo jedno pitanje za tebe? Jesu li naši ljudi u Srbiji isto dijaspora? E vidis, o tome se radi! Njemu su svi Bosnjaci, Albanci, Hrvati i milogorci dijaspora koja moze da ima dvojno drzavljanstvo svuda u svijetu, i mogu da glasaju kod nas! Jedino Crnogorci-Srbi koji zive u Srbiji nemaju nikakva prava, ni na drzavljanstvo, ni pravo glasa!
   A to sto jedan Milov sat kosta vise nego sto ces ti ikad u svom zivotu da zaradis, mozes smatrati normalnim. Takvi kao ti sa IQ ispod 80, i glasaju za njega.

   2
   3
 14. Cvika komentariše

  Ovo nije tacno, slusao sam sta je rekao???????????

  7
  14
 15. kosto komentariše

  Sve je dogovorio sa profesorom.Izdati smo ili prodati

  25
  2
 16. Savan komentariše

  Ovo šta radi ova borba nema ni u španskim serijama, Kasandra bi im pozaviđela

  8
  16
  1. Todor komentariše

   Da neko uđe u koaliciju sa dps-om koji je učinio u zadnjih 30 godina najveći ekonomski zločin, genocid nad sopstvenim narodom i državom bio bi gori od DPS-a i Đukanovića. Taj bi već bio osuđen na propadanje a čist primjer su LSCG i pozitivna

 17. Ratka komentariše

  Nijesam ocekivala da ce ga odati Milas. Profesor govori neistinu. E blago nama sa njim. Ako je neistinit i ne saradjuje sa parlamentarnom vecinom i narodom, treba ga pod hitno ukloniti sa pozornice. Ti profo nijesi za mjesto gdje si.
  Ako imas obraza, valjda bi se postidio da si rekao neistino na insistiranje Milana Knezevica i drugih.

  6
  1
 18. Mihailo komentariše

  Dukljanović=Bečić=Juda Krivokapić, cucko-katunjanski klan je uzurpirao vlast u CG i uspostavio velikocrnogorsku hegemoniju. Glas za Demokrate je glas za DPS, glas za Judu Krivokapića i Natoslava Bečića je glas za Dukljanovića.

  6
  1
 19. Q komentariše

  Da bar hoce Siptari da pocnu da kupuju nekretnine po Crnoj gori pa da im sve prodamo i napustamo ovaj pakao ,pa nek montenegrini sa njima nastave da zive u bratskoj sreci i ljubavi.Moja niga u Milogoru ne bi krocila.

  4
  1
 20. Nevena komentariše

  Mislim da je vrlo jasno zašto Milo na primjer u DFu ne vidi demokratski kapacitet. Zato što jedino DF može da razmontirati njegov režim!

 21. Jovana komentariše

  Ove njegove riječi su dovoljna satisfakcija DFu da ne odustaje od borbe protiv kriminalnog režima Mila Đukanovića, koji je htjeli mi to da prihvatimo ili ne, nažalost još tu!

 22. Autarijat komentariše

  Bože kako sramno spinovanje. Pa on ke rekao da nije bilo nikakvog tajnog sastanka vec da je to dio redovnih aktivnoszi i kedini nacin na koji drzava moze da funkcioniše. Samo za nepismene Df-ovce odje ima nečega spornog. Kakva je to skupina ljudi sa margine,bez bidućnosti i veze sa životom…

 23. Analiza komentariše

  Milo ti treba da ides u penziju polako! Dosta si bio 30 god, ne trebas nam vise nazad!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.