Đukanović: Ne vidim prostor za sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom

0

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović u intervjuu BN TV rekao je da ne vidi prostor za sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom, objavljeno je na sajtu te televizije.

Mišljenja je da će sačuvati jednu dobru atmosferu između države i vjerskih zajednica koje funkcionišu na državnom prostoru Crne Gore.

“Mi, u državnim strukturama ne vidimo nikakav prostor za taj sukob i nijesmo u donošenje zakona ušli sa idejom da se sukobljavamo, nago da pokušamo da donesemo jedan novi zakon, kao dio novog pravnog sistema Crne Gore, koji treba da supstituiše zakon iz vremena buvše Jugoslavije oz 1976. ili 1977. godine. Naravno, kada donosite takav zakon kojim se definiše odnos države i crkve onda ne možete izbjeći i da ne definišete pitanje imovine”, rekao je Đukanović.

Kaže da je to pitanje očigledno bilo vrlo problematično za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

“Konsultovali smo evropske eksperte iz oblasti prava i oni su nam dali za pravo da možemo ići tim putem kojim smo krenuli i da će to biti u saglasju sa onim što su pravni standardi Evrope u toj oblasti. Ja zaista mislim da imamo sve uslove da, nakon početnih tenzija se bolje razumijemo i da tu oblast uredimo onako kako treba da bude uređena a da istovremeno sačuvamo jednu dobru atmosferu između države i vjerskih zajednica koje funkcionišu na našem državnom prostoru”, rekao je Đukanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.