Đukanović nastavlja sa optužbama: Mitropolija pokušava da sačuva što je otela i da prikrije zločin!

1

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da se Srpska pravoslavna crkva protivi predlogu Zakona o slobodi vjerospovjesti jer bi da sačuva ono što je otela od Crne Gore. On je na N1 televiziji kazao da Crna Gora ne otima crkvenu imovinu, navodeći da su optužbe zvaničnika Srbije i SPC “gruba politička manilupacija“. Đukanović je rekao da je država bila vlasnik imovine koju je do 1918. godine koristila autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

„U tom vremenu sva je njena imovina bila državna a država joj je dala na upotrebu. Mogla je koristiti ali nije mogla otuđivati. Devedestih godina se neovlašćeno neko knjiži kao vlasnik nekadašnje državne imovine koja je data na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) a od 1920. SPC. Prema našoj arhivi to je državna imovina Crne Gore. Svako ko može da priloži validnu dokumentaciju i po kakvim je uslovima došao do sticanja imovine taj će je sačuvati. Želi se sačuvati ono što je oteto od Crne Gore, jer pokušava se prikriti zločin koji je učinjen prema Crnoj Gori“, kazao je on.

Đukanović je ponovio da SPC čuva infrastrukturu velike Srbije i to i kroz četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične. Komentarišući optužbe mitropolita SPC Amfilohija, Đukanović je rekao da Amfilohijevo postupanje u skladu sa misijom SPC i uvjerenjem da je Crna Gora sticajem nesrećnih okolnosti postala nezavisna država i da će tu grešku crkva ispraviti. Đukanović je upozorio da je SPC više politička nego vjerska organizacija.

“Mitropolit Amfilohije je neko ko ima rejting unutar SPC i u pravoslavnom svijetu uopšte. Bilo je svijetlih trenutaka kao 1997. godine kada je podržao otklon Crne Gore od Miloševića, kao i suzdražna pozicija uoči referenduma iako je bio protiv nezavisnosti. On je nakon toga radio u skladu sa misijom SPC u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović i istakao da se opozicija ispomaže djelovanjem SPC i međunarodnim adresama.

Irineju poručio: “Pišite mu pamet”

Đukanović nije želio da komentariše optužbe patrijarha SPC Irineja, navodeći da se crkva zalaže za ispravljanje grešaka državnih politika. On je istakao da očekuje od Carigradske patrijaršije da prizna CPC, navodeći da bi ga iznenadilo da razmišljaju drugačije.

„Uvredu možete doživjeti od čovjeka čiji intelektualni potencijal respektujete. Zadržaću se na opasci – pišite mu pamet… To je u duhu onoga što je kontinuirano djelovanje SPC po kojem nema crnogorskog identeta“, kazao je Đukanović.

Odgovarajući na optužbe srpskih zvaničnika zbog predloga Zakona o vjeroispovjesti, Đukanović je rekao da se radi o kontinutitetu djelovanja sa određenih beogradskih adresa u pogrešnom smjeru.

„I ovo ćemo pitanje riješiti u korist Crne Gore. Ne želimo da ispoljavamo bilo kakvo nasilje niti da diskriminišemo vjerske zajednice. Ovdje je problem što se pokušava uskratiti pravo državi Crnoj Gori koje je kanonsko a to je da organizacija pravoslavne crkve prati organizaciju države. Svedruge vjerske zajednice to razumiju sem jedne“, rekao je on.

Đukanović je rekao da ima korektne odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodeći da sa njime nije pričao o napadima srpskih zvaničnika i medija. On je rekao da nema manipulativne politike u koprodukiciji Đukanović-Vučić već da se radi o namjernom nerazumijevanju beogradskih krugova i manilpulisanju politikom.

„Imamo odnose korektne saradnje kroz koje se trudimo da slijedimo nacionalne interese a da ne pocreuđujemo interese drugih. Nisam ga pitao za ovo jer bih to bila moja slabost. To bi značilo da mene to tangira. Imali smo jednako prljave kampanje prema Crnoj Gori i ranije. To me nije ugrozilo. To je problem onih koji misle da na taj načuin mogu razgovarati sa mnom i Crnoj Gori a tako su nam davali pogonsko gorivo“, rekao je on.

Nema cifre za koju bi mijenjao ostvareno za vrijeme mandata

Na pitanje koliko je njegovo bogatstvo, Đukanović je rekao da ima para onoliko koliko ima normalan čovjek koji se bavi njegovim poslom.

„Ima tu i zlata i imovine ali to neko precjenjuje kao bogatstvo. Odavno sam spoznao mudrost da nikako ne mogu spavati u dvije kuće, niti se voziti u dva aviona, niti ću biti srećan nakon smrti zato što iza mene ostaje neko bogatsvo. Sve ono što je ostvareno za moga mandata mene ispunjava toliko da ne postoji cifra za koju bi to ustupio“, rekao je on.

“Dodik aktivno pomagao afirmisanje ideje nezavisnosti Crne Gore”

Komentarišući izjavu člana predsjedništva BiH Milorada Dodika da dijelovi Crne Gore treba da se ujedine sa Srbijom i Republikom srpsko, Đukanovoć je rekao da se radi o izjavama koje podsjećaju na devedesete.

“Toliku glupost ne bi sebi dozvoli ni lideri velikosrpskih partija u Crnoj Gori jer bi znali da je to izdaja države. Došao sam do saznanja da je Dodik i sam protestovao protiv nedovoljno precizne interperetacije te svoje misli. Ako je ta misao tačno interpretirana ona je duboko protiv nacionalnih intersa Crne Gore”, kazao je Đukanović i istakao da je Dodik uoči referenduma aktivno pomagao afirmisanje ideje nezavisnosti Crne Gore.

“Naši odnosi su bili intenzivniji. Gledamo se rijeđe ali se gledamo. Naši odnosi su danas odnosi uvažavanja. Ne dopada mi se retorika iako ne ugrožava Crnu Goru uključujući i te mape koje je Dodik navodno definisao. Neprijatno mi je da to čujem jer me vraća u devedesete”, kazao je on.

Nema snimka na kojem uzimam novac

Odgovorio je i na optiužbe biznismena Duška Kneževića, ponavljajući da ne postoji snimak da on uzima od njega pare.

“Riječ je o pokušajima sa raznih adresa da se diskredituje moja pozicija u političkom životu Crne Gore. Djeluje li vam logično da neko ima neki snimak koji bi bio optužujući po mene, a koji je moj ljuti politički protivnik, a da ga ne objavi. Tvrdim da taj snimak ne postoji. Drugo, djeluje li vam logično da prolazeći kroz sve ove medijske golgote kroz koje sam prolazi prethodne tri decenije, da neko sa neke adrese kojoj se ne dopada dugo trajanje Mila Đukanovića ne izađe sa jednim podatkom, jednim bankarskim računom, sa jednom katastratskom evidencijom o nekoj nekretnini. Sa bilo koje adrese. Da li vam to djeluje logično? Ne. Jer toga nema”, kazao je on.

1 Comment
  1. Ziva istina komentariše

    Jedini otimac odje si ti. Bijedo ljudska. Dzemperasu i bitango neopjevana. Ti da govoris Svetoj Crkvi Pravoslavnoj da nesto nekome otima? Ti oloshu sa bandom hijena iz DPS ste najveci otimaci i pljackasi Crne Gore!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.