Đukanović iz Majamija potpisao dva zakona

0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je 30. decembra dva zakona, iako tada nije bio u Crnoj Gori.

Đukanović je 29. decembra Vladinim avionom otišao u Pariz, a 31. decembra objavljene su fotografije i snimak na kojima se vidi predsjednik sa suprugom i prijateljima u, kako je navedeno, jednom hotelu u Majamiju.

Iz Kabineta predsjednika rekli su za “Vijesti“ da je Đukanović faksimilom potpisao tri zakona, odnosno ukaze o proglašenju Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro erlajnsa, Zakon o budžetu za 2020. godinu i Zakon o radu.

Prva dva propisa potpisana su 30. decembra, a Zakon o radu 26. decembra.

U Ustavu samo piše da predsjednik ukazom proglašava zakone, ali ne i kako ih potpisuje.

Ni u Zakonu o predsjedniku Crne Gore nema odredbe o načinu potpisivanja ukaza.

Predsjednik Države prema Ustavu treba da pročita zakone prije potpisivanja jer ima mogućnost da ih vrati Skupštini na ponovno glasanje ako posumnja da je suprotan Ustavu.

“Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, od početka svog mandata, sve zakone usvojene u Skupštini Crne Gore proglasio je ukazima, koje je potpisao lično. Uz prethodno upoznavanje predsjednika sa tekstovima usvojenih zakona, njegovim faksimilom su potpisani: ukaz o proglašenju Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro erlajns, ukaz o proglašenju Zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu i ukaz o proglašenju Zakona o radu“, odgovorili su iz Đukanovićevog kabineta na pitanje „Vijesti“ u vezi s potpisivanjem ukaza o proglašenju zakona dok je bio u Majamiju.

Đukanović je u četvrtak novinarima potvrdio da je letio Vladinim avionom za Pariz 29. decembra prošle godine, ali tvrdi da je putovao u službene svrhe i da se radilo o poslu o kojem se “ne obavještava javnost”.

“Prvi dio mog putovanja je bio službeni, a nakon toga sam redovnim letom, o vlastitom trošku, putovao tamo gdje sam želio, jer smatram da je to moje pravo, kao svakog drugog slobodnog građanina svijeta“, rekao je Đukanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.